Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til
fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale
beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden
skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige
problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner.
De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset
"Fødevarefremstilling og ernæring" (NFOB15006U) kunne
foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger
(konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering
o.l.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af
forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af
forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de
studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt
apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige
elementer indenfor industriel produktion af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Identificere de basale varme- og massetransport
mekanismer.
- Beskrive den fysiske mening af processers variable og
parametre, og analysere deres indflydelse på processtiden.
- Beregne tider for opvarmning, afkøling og frysning under simple
antagelser.
- Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af
effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og –
holdbarhed.
- Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af
og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed.
- Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske
eksperimenter, indbefattet validering og statistisk
databehandling.
- Forstå og udtrykke sig på engelsk i tale og skrift indenfor
fagområdet
- Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig
engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse
formkrav.
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i batch
processer, frysning og tørring. Mikrobiel økologi i levnedsmidler
og konservering samt produktkvalitet. De enkelte emner illustreres
med eksempler i form af opgaver og casestudies.
Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i
procesteknologi med tilhørende teori.
Bemærkninger
NB! ! Evalueringsformen består af to dele – en grupperapport, der
tæller 1/3, og en individuel skriftlig eksamen, der tæller 2/3. Ud
fra de udførte laboratorieøvelser udarbejdes en grupperapport, som
skal bestå af både en teoretisk og praktisk del I den individuelle
skriftlige eksamen lægges hovedvægten på beregninger og
valideringer. Der kræves mindst 02 for hver del, for at kunne bestå
kurset. Karakteren opnået i gruppeopgaven overføres til eventuelle
efterfølgende eksamenstilmeldinger.
Den skriftlige eksamen og rapporten foregår på engelsk.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5.
udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale
udgivet på instituttet.
Bemærkninger
Bemærkninger:
Kurset er primært rettet mod studerende på bacheloruddannelsen i
Fødevarer og Ernæring, specialiseringerne "kvalitet og
teknologi" og "fødevareingeniør".
Teoriundervisningen er koncentreret i den første halvdel af
semestret. I denne periode er der skemalagt undervisning tirsdag
eftermiddag, hele onsdagen og fredag formiddag. Øvelserne laves i
primært oktober og november og foregår i den skemalagte tid tirsdag
eftermiddag, hele onsdagen og fredag formiddag.
Sidst opdateret
15. november, 2018