23711 Fødevareteknologi

2018/2019

Kursusinformation
Food technology
Engelsk
15
Bachelor
Kandidat
E1A (man 8-12) og E2A (man 13-17) og E5 (ons 8-17)
E1B (tors 13-17) og E4A (tirs 13-17) og E4B (fre 8-12)
Kurset starter med laboratorieøvelserne, som varer tre uger og planlægges som:
Første og anden uge: mandag morgen og eftermiddag, onsdag morgen og eftermiddag, samt torsdag eftermiddag.
Tredje uge: onsdag morgen og eftermiddag, samt torsdag eftermiddag.

Forelæsningerne begynder den fjerde uge og varer indtil kursets slutning. I denne periode undervises der tirsdag eftermiddag, onsdag morgen og fredag morgen.
Campus Lyngby
Forelæsninger, laboratorieøvelser og gruppeopgaver (regneøvelser).
13-uger
E4A, F4A, Rapportaflevering efter laboratorieøvelserne.
Skriftlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
NB! Evaluering venligst se under bemærkninger i kursusindhold.
4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
27711
27711. 23511
Den studerende forventes at have kendskab til basale tekniske videnskabelige koncepter, såvel matematiske (løsning af algebraiske ligninger, ændring af variable) som fysiske (massefylde, temperatur) samt brugen af regneark.
Alan Friis , alfr@food.dtu.dk
Brais Martinez Lopez , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2962 , bramar@food.dtu.dk
Mohammad Amin Mohammadifar , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 4922 , moamo@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner. De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset "Fødevarefremstilling og ernæring" (NFOB15006U) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering o.l.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere de basale varme- og massetransport mekanismer.
  • Beskrive den fysiske mening af processers variable og parametre, og analysere deres indflydelse på processtiden.
  • Beregne tider for opvarmning, afkøling og frysning under simple antagelser.
  • Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og – holdbarhed.
  • Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed.
  • Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske eksperimenter, indbefattet validering og statistisk databehandling.
  • Forstå og udtrykke sig på engelsk i tale og skrift indenfor fagområdet
  • Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse formkrav.
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i batch processer, frysning og tørring. Mikrobiel økologi i levnedsmidler og konservering samt produktkvalitet. De enkelte emner illustreres med eksempler i form af opgaver og casestudies.
Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i procesteknologi med tilhørende teori.

Bemærkninger
NB! ! Evalueringsformen består af to dele – en grupperapport, der tæller 1/3, og en individuel skriftlig eksamen, der tæller 2/3. Ud fra de udførte laboratorieøvelser udarbejdes en grupperapport, som skal bestå af både en teoretisk og praktisk del I den individuelle skriftlige eksamen lægges hovedvægten på beregninger og valideringer. Der kræves mindst 02 for hver del, for at kunne bestå kurset. Karakteren opnået i gruppeopgaven overføres til eventuelle efterfølgende eksamenstilmeldinger.
Den skriftlige eksamen og rapporten foregår på engelsk.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5. udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale udgivet på instituttet.
Bemærkninger
Bemærkninger:
Kurset er primært rettet mod studerende på bacheloruddannelsen i Fødevarer og Ernæring, specialiseringerne "kvalitet og teknologi" og "fødevareingeniør". Teoriundervisningen er koncentreret i den første halvdel af semestret. I denne periode er der skemalagt undervisning tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag formiddag. Øvelserne laves i primært oktober og november og foregår i den skemalagte tid tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag formiddag.
Sidst opdateret
15. november, 2018