02204 Design af asynkrone kredsløb

2018/2019

Kursusinformation
Design of Asynchronous Circuits
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
F2A (man 13-17)
Kurset undervises hvert andet år (i lige år): 2016, 2018, 2020, ...
Campus Lyngby
Forelæsninger og opgaveregning. Mindre afsluttende projekt.
13-uger
Ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
02203 / 02139 , God baggrund i digitalelektronik
Jens Sparsø , Lyngby Campus, Bygning 322, Tlf. (+45) 4525 3747 , jspa@dtu.dk

01 Institut for Matematik og Computer Science
http://www.compute.dtu.dk/courses/02204
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At introducere deltagerne til asynkrone kredsløb. Dette omfatter primært kredsløb som opererer helt uden et kloksignal, men også såkaldt globalt-asynkrone lokalt-synkrone kredsløb, dvs. synkrone kredsløb med flere uafhængige klokdomæner. Kurset vil motivere brugen af asynkrone kredsløb, og formidle grundlæggende begreber og teorier, således at deltagerne bliver i stand til: (1) at konstruere beregnings- og kontrolkredsløb, og (2) at læse og forstå litteraturen på området.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Vurdere og redegøre om der med fordel kan anvendes asynkrone kredsløb i forbindelse med realiseringen af et digitalt kredsløb til en given applikation – herunder hvilken betydning det får for kredsløbets egenskaber (energi, hastighed, areal, etc.).
  • Realisere gængse handshake komponenter som benytter gængse handshake protokoller.
  • Specificere og konstruere ”speed-independent” kontrolkredsløb ved anvendelse af relevante designmetoder og CAD-værktøjer.
  • Konstruere mindre beregningskredsløb ved manuelt at sammensætte såkaldte handshake komponenter.
  • Vurdere hvilken handshakeprotokol det vil være mest hensigtsmæssig at anvende i en given situation.
  • Redegøre for hvad det vil sige at et kredsløb er ”speed-independent” eller ”delay-insensitive” og kan analysere hvorvidt mindre (kontrol)kredsløb besidder en af disse egenskaber.
  • Analysere og optimere hastigheden af mindre kredsløb, som er opbygget af handshake komponenter; dels på baggrund af kvalitative ræsonnementer og dels på baggrund af egentlige kvantitative beregninger.
  • Redegøre for de problemer (metastabilitet og synkronisering) der er forbundet med at kommunikere mellem flere klok domæner, anvise mulige løsninger, og ræsonnere om disses ydeevne og pålidelighed.
Kursusindhold
Motivation for brugen af asynkrone kredsløb. Grundlæggende begreber, kommunikationsprotokoller og kredsløb. Analyse af hastighed: kvantitativt og kvalitativt (latenstid, bølgelængde og cyklustid). Grundlæggende teoretiske begreber: klassifikation (self-timed, speed-independent, delay-insensitive), hazard, isokrone signal-forgreninger og arbitrering. Kontrol kredsløb: syntese af hastighedsuafhængige kredsløb ud fra 'signal transition graph' specifikationer. Beregningskredsløb: konstruktion af effektive beregningskredsløb med indikation af afslutning. Sammenhæng mellem kommunikationsprotokoller og tilhørende kredsløbsrealisering. Design strategier/metoder: Statiske 'data-flow' strukturer og syntese fra hardwarebeskrivende sprog. Globalt asynkrone lokalt synkrone systemer, herunder digitale kredsløb med flere klokdomæner. Synkronisering ved overførsel af data mellem uafhængige klokdomæner. Eksempler: Udvalgte (kommercielle) asynkrone IC'er. Forskningsperspektiver.
Sidst opdateret
01. maj, 2018