62482 Analyse og anvendelse af biomedicinske signaler.

2017/2018

Informatik(100)
Sundhedsteknologi: 3. semester
Kører sidste gang i efterår 2017.
Kursusinformation
Analysis and Application of Biomedical Signals.
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes under tompladsordningen
E2B (tors 8-12)
Campus Ballerup
Klasseundervisning med en kombination af gennemgang af nyt materiale og praktiske øvelser med analysemetoderne.
13-uger
E2B
Mundtlig eksamen
Mundtlig eksamen baseret på præsentation af miniprojekt, samt diskussion af spørgsmål fra kursets pensum.
7-trins skala , ekstern censur
SU-MET3-U1
62516 , Kompetence svarende til 62516
John Aasted Sørensen , Ballerup Campus, Bygning Ballerup, Tlf. (+45) 3588 5235 , jaas@dtu.dk

62 DTU Diplom
I studieplanlæggeren

Kurset gennemføres i samarbejde mellem Roger Munck-Fairwood og John Aa. Sørensen.
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Medicotekniske systemer er i meget stor udstrækning bl.a. baseret på måling og analyse af patienters fysiologiske data. Kursets mål er at introducere til grundlæggende analysemetoder samt deres anvendelse på hyppigt benyttede fysiologiske signaler.

Formålet med kurset er at bibringe den studerende viden indenfor nedenstående områder.

Opbygning af et biomedicinsk analysesystem, der indeholder måling(er), forstærkning og A/D konvertering af et fysiologisk signal samt efterfølgende analyse af signalet, der benyttes som hjælpemiddel ved monitorering af patient og ved en klinisk diagnose af sygdom.

Indføring i begreberne stokastisk signal, middelværdi, varians, stationaritet, sandsynligheds-tæthedsfunktion, hvid støj, gaussisk støj samt deres anvendelse ved analyse og detektion af et biomedicinsk signal.

Indføring i begreberne autokorrelation, autokovarians, kryds-korrelation, krydskovarians samt deres anvendelse ved analyse af et biomedicinsk signal.

Indføring i begreberne for spektralanalyse af et signal og deres anvendelse via Fast Fourier Transform (FFT) ved analyse af biomedicinsk signal.

Indføring i begreberne vedr. filtrering af et signal og deres anvendelse ved analyse af et biomedicinsk signal.

Indføring i begreberne vedr. adaptive systemer samt deres anvendelse ved modelbaseret analyse/filtrering af biomedicinsk signal.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for grundlæggende repræsentationer af kontinuerte og diskrete deterministiske signaler og anvende disse, svarende til det specifikke kursusindhold.
  • Redegøre for grundlæggende repræsentationer af kontinuerte og diskrete stokastiske signaler og anvende disse, svarende til det specifikke kursusindhold.
  • Redegøre for auto- og krydskorrelation og anvende disse metoder, svarende til det specifikke kursusindhold.
  • Redegøre for metoder til spektralanalyse og tids/frekvensanalyse og anvende disse, svarende til det specifikke kursusindhold.
  • Redegøre for metoder til filtrering af et signal og anvende disse, svarende til det specifikke kursusindhold.
  • Redegøre for metode til mindste kvadraters parameterestimering og anvende denne, svarende til det specifikke kursusindhold.
  • Redegøre for metoder til adaptiv filtrering og anvende disse, svarende til det specifikke kursusindhold.
  • Redegøre for og anvende principperne for opbygning af et biomedicinsk analysesystem svarende til det specifikke kursusindhold.
Kursusindhold
Fysiologiske signaler fx temperatur, blodtryk, puls, iltmætning, elektrokardiogram, elektromyogram, elektroencefalogram, talesignal.

Et fysiologisk måle- og analysesystem bestående af analog sensor, forstærker, filter, A/D konvertering samt analyse og præsentation af analyseresultat.

Stokastiske signaler, sandsynlighedstæthedsfunktion, middelværdi, varians, stationaritet, hvid støj, gaussisk støj, autokorrelation, autocovarians, krydskorrelation, krydskovarians, detektion af signal i gaussisk støj, spektralanalyse med Fast Fourier Transform (FFT), vinduesfunktioner.

Anvendelser af filtrering til estimering af specifikke signalkomponenter fra fysiologiske signaler. Støjreduktion samt ekstraktion af parametre fra fysiologiske signaler for anvendelse til klinisk diagnose og monitorering.
Litteraturhenvisninger
Li Tan, Jean Jiang “Digital Signal Processing Fundamentals and Applications”.
Second Edition. Elsevier, 2013.

Supplerende materiale distribueres i løbet af kurset.
Sidst opdateret
20. juni, 2017