42997 Bæredygtig transport

2017/2018

Kursusinformation
Sustainable transport
Dansk
5
Diplomingeniør
E3A (tirs 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger samt løbende afleveringsopgaver
13-uger
E3A
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
42995
Michael Bruhn Barfod , Lyngby Campus, Bygning 424, Tlf. (+45) 4525 1540 , mbba@dtu.dk

42 DTU Management Engineering
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Det overordnede formål er at give deltagerne en teoretisk såvel som praktisk forståelse af bæredygtig transport og analyser af transportprojekter. Herunder introduceres bæredygtighedsbegrebet og operationaliseres i en transport kontekst. Samtidigt gennemgås organiseringen af transportsektoren og de studerende opnår en bred viden om de forskellige analysemetoder som anvendes inden for denne.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for bæredygtighedsbegrebet og analysere en problemstilling ud fra dette
  • Skitsere den danske planproces og anvende denne på en case
  • Anvende basale principper inden for samfundsøkonomisk analyse ved hjælp af cost-benefit analyse
  • Organisere og vurdere det tilgængelige datamateriale både ud fra en kvalitativ såvel som en kvantitativ tilgang
  • Analysere og bestemme de forskellige parameterværdier og variable, der benyttes inden for samfundsøkonomiske analyser
  • Implementere og redegøre for metodegrundlaget for en cost-benefit analyse
  • Redegøre for process og indhold i en VMM undersøgelse
  • Kunne kommunikere og vurdere en valgt analyseform samt løsningsmetode på et konkret problem såvel mundtligt som skriftligt
Kursusindhold
Kurset omhandler den basale teori samt metodegrundlag m.h.t. vurdering/evaluering af et transportprojekt. Hovedformålet vil være at kunne anvende bæredygtighedsbegrebet og cost-benefit analyse på et specifikt transportrelateret problemområde. Den studerende vil i denne sammenhæng blive introduceret for samfundsøkonomiske vurderinger bl.a. ved hjælp af en softwareløsning. Følgende emner vil blive behandlet i forelæsninger og øvelser:

Bæredygtighed: de 3 dimensioner bestående af miljø, sociale aspekter og økonomi introduceres og operationaliseres inden for transportområdet. Der redegøres for hvad bæredygtige transportløsninger er, og hvordan den danske planlægningsproces kan udvikle sig i en mere bæredygtig retning.

Cost-benefit analyse (CBA): Gennemgang af relevante koncepter og begreber såsom nettonutidsværdi, nettogevinst pr. offentlig omkostningskrone, den interne rente, diskontering mv. Inddragelse af transportrelaterede effekter såsom rejsetidsbesparelser, anlægsomkostninger, vedligehold og drift, miljømæssige aspekter, mv. Analysemetoden vil tage udgangspunkt i regnearksmodellen, TERESA (Transportministeriets Regnearksmodel for Samfundsøkonomisk Analyse). Endelig lægges der særlig vægt på tilvejebringelse af passende og relevant input data samt nøgletal fra det seneste nøgletalskatalog for transportøkonomiske enhedspriser.

Kvalitative analyser af de transporteffekter der ikke umiddelbart kan prissættes. Herunder tages udgangspunkt i VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet) redegørelser og deres anvendelse i planlægningsprocessen.
Litteraturhenvisninger
Noter
Sidst opdateret
14. august, 2017