41661 Metallære

2017/2018

Kursusinformation
Metals Technology
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes under tompladsordningen
E1A (man 8-12)
Campus Lyngby
forelæsninger, gruppearbejde.
13-uger
E1A, F1A
Skriftlig eller mundtlig eksamen
eksamen (60%) og bedømmelse af en rapport samt præsentation (40%). Ved mere end 30 deltagere på kurset anvendes skriftlig eksamen. Dette informeres holdet den første uge i semestret.
4 timer
Uden hjælpemidler
7-trins skala , intern bedømmelse
41650/41657/41659/41681/41683/4168041684 , grundlæggende Materialelære
Karen Pantleon , Lyngby Campus, Bygning 425, Tlf. (+45) 4525 2207 , kpa@mek.dtu.dk

41 Institut for Mekanisk Teknologi
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset har som overordnet mål at relatere egenskaber og opførelse af metaller og legeringer til deres indre struktur (fra atomar til makro skala) som er et resultatet af materiale syntese og et efterfølgende procesforløb, f.eks. varmebehandling. I kurset bliver der lagt vægt på relationer mellem proces–mikrostruktur–egenskaber–opførelser af metaller. Ikke-jern baserede metaller og legeringer, herunder letmetalslegeringer, samt ståltyper bliver behandlet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • relatere fasediagrammer og diffusionsfænomener til mikrostrukturen af metaller og legeringer
  • genkende betydningen af fastfase transformationer for at skræddersy mikrostruktur og egenskaber af metalliske materialer
  • forklare indflydelsen af syntese, procesforløb og efterbehandling (f. eks. varmebehandling) på mikrostrukturen og relaterede egenskaber
  • bedømme mekaniske egenskaber og opførsel af metaller og legeringer
  • identificere styrkeøgende mekanismer til forbedring af de mekaniske egenskaber
  • skelne mellem nedbrydning af metalliske materialer under mekanisk interaktion med omgivelserne
  • vælge metallografiske karakteriseringsmetoder og mekanisk prøvning for at undersøge mikrostruktur og egenskaber af metaller og legeringer for at analysere mekanisk nedbrydning af industrielle produkter
  • udvælge artikler fra internationale tidskrifter til et selv-vælgt emne og præsentere en rapport samt mundlig fremlæggelse.
Kursusindhold
Krystalstruktur og defekter i krystalgitter. Grundlæggende diffusionsteori. Fasediagrammer og fastfase transformationer af teknologisk betydning. Syntese af metaller inklusive varmebehandling af jern og ikke-jernholdige metaller og legeringer. Mekaniske egenskaber og styrkeøgende mekanismer. Restitution, rekrystallization og kornvækst. Nedbrydning og degradering inklusive udmattelse og krybning. Materiale karakterisering.
Det videnskabelige, teknologiske og ingeniørmæssige indhold af kurset udføres ved forelæsninger i forbindelse med gruppearbejde med opgaver i relation til praksis.
Aktuel/igangværende forskning såvel indsigt i industriens arbejde indgår i undervisningen.
Sidst opdateret
21. juni, 2017