26428 Spektroskopi af organiske stoffer

2017/2018

Kursusinformation
Spectroscopy of Organic Compounds
Engelsk
5
Bachelor
Kandidat
Kurset udbydes under tompladsordningen
F2A (man 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger og opgaveregning.
13-uger
F2A
Skriftlig eller mundtlig eksamen
Om evalueringsformen bliver skriftlig eller mundtlig vil bliver besluttet efter at kurset er startet.
4 timer.
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
26411 , Organisk kemi 2
Charlotte Held Gotfredsen , Bygning 207, Tlf. (+45) 4525 2148 , chg@kemi.dtu.dk

26 Institut for Kemi
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At give deltagerne færdighed i brug af NMR-, IR-, MS- og UV-spektroskopi til strukturopklaring og analyse af reaktionsforløb indenfor organisk kemi og beslægtede fag.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Demonstrere kendskab til principperne bag de analytiske teknikker MS, IR-, NMR- og UV-spektroskopi.
  • Kombinere og vurdere spektroskopisk data fra ovenstående teknikker med henblik på at strukturopklare en given organisk forbindelse.
  • Anvende begrebet dobbeltbindingsækvivalenter.
  • Demonstrere kendskab til termer indenfor stereokemi og isomeri samt hvilken effekt disse kan have på de forskellige typer af spektre.
  • Analysere EI-MS samt ESI-MS spektre med henblik på bestemmelse/​identifikation af molmasse, bruttoformel samt analyse af karakteristiske fragmenteringsmønstre for organiske forbindelser.
  • Analysere IR spektre ud fra kendskab til karakteristiske gruppefrekvenser for forskellige funktionelle grupper i relation til molekylstrukturen.
  • Analysere UV spektre ud fra kendskab til de forskellige typer af elektronovergange samt anvende de empiriske regler for sammenhængen mellem struktur og beliggenheden af absorptionsmaksima.
  • Analysere 1H og 13C NMR spektre
  • Demonstrere kendskab til karakteristiske kemiske skift, homo- og heteronukleare koblingskonstanter samt dekobling brugt i en NMR-baseret strukturopklaring.
  • Beregne 1H og 13C kemiske skift ud fra tabeller samt foretage en førsteordens koblingsanalyse.
  • Anvende intensiteter i 1H og 13C NMR spektre samt demonstrere kendskab til hvilken effekt følgende faktorer har på disse: antal kerner, NOE, relaksationstider, udveksling.
  • Demonstrere kendskab til hvilken indflydelse udveksling har på labile protoner i 1H NMR.
Kursusindhold
1H og 13C kernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR): Brug af kemiske skift; homo- og hetero- koblingskonstanter samt dekobling brugt i en NMR baseret strukturopklaring. -Massespektrometri (MS): Forskellige metoder til ionisering af organiske molekyler; bestemmelse af molekylvægt (moltop) og molekylformel; brug af karakteristiske fragmenteringsmønstre. -Infrarød spektroskopi (IR): Brug af gruppefrekvenser for forskellige funktionelle grupper i relation til molekylstrukturen. -Ultraviolet spektroskopi (UV): Typer af elektronovergange; empiriske regler for sammenhængen mellem struktur og beliggenheden af absorptionsmaksima.
Sidst opdateret
04. maj, 2017