23981 Toksikologi
2017/2018
Overordnede kursusmål
Toksikologi er læren om giftstoffer. Formålet med kurset er at give
de studerende en forståelse for, hvordan kemiske stoffer i
fødevarer påvirker kroppen. De studerende skal være i stand til at
vurdere toksikologiske data fra celleforsøg, dyreforsøg og
epidemiologiske undersøgelser. Forstå toksikologiske
problemstillinger og skrive et kort og præcis rapport. Træne
mundtlige fremlæggelser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Anvend betydningen af forskellige eksponeringsveje for
stoffer
- Analyser forskellige kemiske stoffers toksikologiske
effekter
- Analyser forskellige typer af toksikologiske data til at
vurdere toksikologiske effekter
- Analyser forskellige typer usikkerheder og variation ved
toksikologiske data
- Påvis mekanismen for udviklingen af kræft
- Analyser hvordan reproduktive skader kan induceres af kemiske
stoffer
- Analyser hvordan neurotoksiske skader kan induceres af kemiske
stoffer
- Udvælge informationer og sammenskrive et resume
- Forklare toksikologiske problemstillinger formidle det
skriftligt med en kort og præcis rapport
- Forklare toksikologiske problemstillinger med mundtlige
frenlæggelser
Kursusindhold
Vores fødevarer indeholder kemiske stoffer i stort omfang. Kemiske
stoffer i fødevarer kan stamme fra forskellige kilder. Enten som
tilsatte (tilsigtede og utilsigtede) stoffer eller som forureninger
(naturlige og menneskeskabte). Betydningen af forskellige
eksponeringsveje vil blive illustreret. De studerende vil arbejde
med forskellige typer af toksikologiske undersøgelser og
forskellige toksikologiske end-points. Der vil indgå en rundvisning
i afdelingens dyrestald og de studerende vil få lejlighed til at se
de forskellige organer i en rotte. Der vil indgå opgaver om
forskellige toksikologiske emner.
Litteraturhenvisninger
John Timbrell, Introduction to Toxicology, Third Edition 2009
Bemærkninger
Ingen kommentarer
Sidst opdateret
04. maj, 2017