23924 Fødevare mikrobiologi
2017/2018
Overordnede kursusmål
Overordnede kursusmål: Målet med kurset er, at give de studerende
et bredt kendskab til fødevare relaterede mikroorganismer herunder
de sygdomsfremkaldende (patogener), dem der er fordærvende og dem
som anvendes til fermentering af fødevarer. Endvidere skal de
studerende kunne anvende både klassiske og molekylærbiologiske
metoder til karakterisering af bakterier og opnå en forståelse af
deres betydning i fødevarer og produktionssystemer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Redegøre for de mest relevante patogener og fordærvelses
bakterier i fødevarer
- Udvælge mælkesyrebakterier til fermentering og beskrive
principperne bag fermentering af forskellige fødevarer
- Kendskab til skimmelvækst og karakterisering af disse
- Lave fortyndinger af bakteriekulturer, udpladning og beregne
antallet af bakterier
- Formulere procedurer for sterilt og sikkerhedsmæssigt
forsvarligt laboratoriearbejde
- Afrapportere og formidle opnåede resultater
- Anvende computerprogrammet ComBase til beregning af bakteriers
lagfase og væksthastighed
- Forklare principperne bag klassisk mikrobielle
detektionsmetoder
- Forklare principperne bag udvalgte molekylærbiologiske
detektionsmetoder
- Redegøre for forskellige konserveringsmetoder for mikrobiel
vækst
- Udvælge og anvende mikrobiologiske metoder til identifikation
af mikroorganismer i fødevarer
- Redegøre for hvordan mave-tarmsystemet er opbygget og fungerer,
samt hvordan de patogene bakterier gør os syge
Kursusindhold
I dette 3. semester kursus undervises i relevante mikroorganismer
med fokus på fødevarer. Spektret af forskellige mikroorganismer
spænder over: 1) sygdomsfremkaldende bakterier, 2)
fordærvelsesbakterier, 3) anvendte mikroorganismer, som eksempelvis
mælkesyrebakterier, 4) non-bakterielle organismer som skimmel
svampe, humane virus og bakteriofager og deres betydning for
fødevareproduktionen. Kurset vil give en basal viden om
mikroorganismer generelt samt gøre de studerende i stand til på en
forsvarlig måde at håndtere patogene organismer i forbindelse med
laboratoriearbejde og fødevareproduktion. Identificering af
mikroorganismer er fundamentalt og kurset vil give et grundigt
kendskab til både klassiske mikrobielle og molekylære detektions
metoder, hvor principperne bag metoden skal forstås for at kunne
foretage den/de rigtige analyser. Endvidere vil brug af eksempelvis
mælkesyrebakterier til fermentering belyses samt de tilhørende
principper og metabolismer. Under kurset skal de studerende selv
producere fermenterede fødevarer og foretage relevante
mikrobiologiske analyser og fysiske målinger. Der udarbejdes
rapporter over udvalgte laboratorieforsøg indeholdende relevant
litteratur og baggrund, samt der trænes i mundtlig formidling. Da
dette kursus er tværfagligt vil der være samarbejde med de øvrige
kurser på 3. semester.
Sidst opdateret
04. maj, 2017