23921 Risikoanalyse og modellering

2017/2018

Kursusinformation
Risk analysis and modeling
Dansk
10
Diplomingeniør
Kurset udbydes under tompladsordningen
F1B (tors 13-17) og Juni
Campus Lyngby
Kurset består af en kombination mellem faglig støttende klasseundervisning og små øvelser i 13 ugers perioden samt en stor teoretisk/praktisk øvelse i 3-ugers perioden i anvendelse af matematisk baserede modeller til vurdering af fødevarebårne risici.
13-uger + 3-uger
Aftales med underviser
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Der afholdes mundtlig gruppeeksamen. Karakter baseres på præstation i den mundtlige eksamen. Det er en forudsætning for at gå til eksamen at man har deltaget i 3-ugers perioden og at øvelsesrapporten fra 3-ugers perioden er afleveret og godkendt.
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
23901.01906.23902.23931.23922
01907.23961.02593
Håkan Vigre , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 7069 , hvig@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Overordnet skal de studerende erhverve sig kundskab så de kan identificere kemiske og mikrobiologiske farer i et fødevareprodukt samt vurdere hvor i produktionsledet der er mest relevant at reducere pågældende risiko for forbrugerne. De skal endvidere kunne vurdere og fortolke resultater fra kemiske og mikrobiologiske risiko vurderinger udført i relation til fødevareproduktion, samt udnytte resultaterne til at tage beslutninger der forbedrer sikkerheden i et fødevareprodukt. De skal specielt være i stand til at vurdere usikkerheder ved de data der ligger til grund for risikovurderinger.

Efter kurset skal de studerende være i stand til, ved brug af konceptet risikovurdering, at designe simple modeller for vurdering af kemiske og mikrobiologiske risici relateret til et fødevareprodukt, samt gennemføre helt basale risikovurderinger.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • analysere kemiske og mikrobiologiske problemstillinger indenfor fødevaresikkerhed samt formulere de spørgsmål der skal besvares ved brug af risikovurdering
  • beskrive elementerne i risikoanalyse og risikovurdering
  • identificere kemiske og mikrobiologiske farer i en fødevarer, samt forstå hvordan man sammenligner de sundhedsmæssige konsekvenser ved forskellige farer
  • analysere en fødevareprodukts sikkerhed ud fra konceptet jord-til-bord-til-forbruger
  • Udføre en systematisk vurdering af hvordan forskellige trin i en produktionslinje påvirker mængden kemisk og mikrobiologisk farer i fødevaren
  • designe planer for prøveudtagning således at resultaterne kan danne grundlag for en kemisk eller mikrobiologisk risikovurdering
  • bedømme data fra forskellige steder i produktionslinjen og gennemføre kvalitative og kvantitative estimeringer af hvor meget forbrugerne bliver eksponeret for ved konsum af fødevaren
  • kombinere data fra eksponering og farekarakterisering, for at derigennem vurdere de sundhedsmæssige konsekvenser for forbruger – risiko karakterisering
  • analysere usikkerheder i data og hvordan denne usikkerhed indarbejdes i risikovurderinger
  • analysere hvordan usikkerheder inddrages i beslutningsprocesser (risikohåndtering)
  • udarbejde en skriftlig og mundtlig afrapportering af en kemisk og en mikrobiologisk risikovurdering
  • diskutere ligheder og forskelle mellem toksikologisk og mikrobiologisk risiko vurdering
Kursusindhold
Kurset udbydes på 6. semester af diplomuddannelse i Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er opbygget baseret på CDIO principperne(Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende, arbejde med kemiske og mikrobiologiske problemstillinger indenfor fødevaresikkerhed og lære at anvende de forskellige elementer indenfor risikoanalyse for at vurdere disse problem. Baseret på en kombination af arbejde i mindre grupper, fagligt støttende klasseundervisning og virksomhedsbesøg, skal de studerende gennemføre simple risikovurderinger i overensstemmelse med internationale retningslinjer.

I tre ugers perioden skal de studerende gennemføre risikovurderinger af konkrete kemiske og mikrobiologiske problemstillinger indenfor fødevareindustrien, som for eksempel røget laks, frisk salat, ris, etc. På baggrund af kendskab til ingredienser og produktionsprocesser skal de studerende gennemføre en risikovurdering af fødevaresikkerheden for forbrugerne, samt tage en velbegrundet beslutning hvorvidt og hvordan produktet kan gøres sikrere. Arbejdet i tre ugers perioden afrapporteres skriftligt.
Litteraturhenvisninger
De studerende skaber i stor grad selv undervisningsmaterialet i løbet af kurset. Der vil blive uploadet støttende litteratur i løbet af kurset.
Bemærkninger
Kurset henvender sig til diplomingeniør studerende
Sidst opdateret
04. maj, 2017