Overordnede kursusmål
Overordnet skal de studerende erhverve sig kundskab så de kan
identificere kemiske og mikrobiologiske farer i et fødevareprodukt
samt vurdere hvor i produktionsledet der er mest relevant at
reducere pågældende risiko for forbrugerne. De skal endvidere kunne
vurdere og fortolke resultater fra kemiske og mikrobiologiske
risiko vurderinger udført i relation til fødevareproduktion, samt
udnytte resultaterne til at tage beslutninger der forbedrer
sikkerheden i et fødevareprodukt. De skal specielt være i stand til
at vurdere usikkerheder ved de data der ligger til grund for
risikovurderinger.
Efter kurset skal de studerende være i stand til, ved brug af
konceptet risikovurdering, at designe simple modeller for vurdering
af kemiske og mikrobiologiske risici relateret til et
fødevareprodukt, samt gennemføre helt basale risikovurderinger.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- analysere kemiske og mikrobiologiske problemstillinger indenfor
fødevaresikkerhed samt formulere de spørgsmål der skal besvares ved
brug af risikovurdering
- beskrive elementerne i risikoanalyse og risikovurdering
- identificere kemiske og mikrobiologiske farer i en fødevarer,
samt forstå hvordan man sammenligner de sundhedsmæssige
konsekvenser ved forskellige farer
- analysere en fødevareprodukts sikkerhed ud fra konceptet
jord-til-bord-til-forbruger
- Udføre en systematisk vurdering af hvordan forskellige trin i
en produktionslinje påvirker mængden kemisk og mikrobiologisk farer
i fødevaren
- designe planer for prøveudtagning således at resultaterne kan
danne grundlag for en kemisk eller mikrobiologisk
risikovurdering
- bedømme data fra forskellige steder i produktionslinjen og
gennemføre kvalitative og kvantitative estimeringer af hvor meget
forbrugerne bliver eksponeret for ved konsum af fødevaren
- kombinere data fra eksponering og farekarakterisering, for at
derigennem vurdere de sundhedsmæssige konsekvenser for forbruger –
risiko karakterisering
- analysere usikkerheder i data og hvordan denne usikkerhed
indarbejdes i risikovurderinger
- analysere hvordan usikkerheder inddrages i beslutningsprocesser
(risikohåndtering)
- udarbejde en skriftlig og mundtlig afrapportering af en kemisk
og en mikrobiologisk risikovurdering
- diskutere ligheder og forskelle mellem toksikologisk og
mikrobiologisk risiko vurdering
Kursusindhold
Kurset udbydes på 6. semester af diplomuddannelse i
Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er opbygget baseret på CDIO
principperne(Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and
Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende, arbejde med
kemiske og mikrobiologiske problemstillinger indenfor
fødevaresikkerhed og lære at anvende de forskellige elementer
indenfor risikoanalyse for at vurdere disse problem. Baseret på en
kombination af arbejde i mindre grupper, fagligt støttende
klasseundervisning og virksomhedsbesøg, skal de studerende
gennemføre simple risikovurderinger i overensstemmelse med
internationale retningslinjer.
I tre ugers perioden skal de studerende gennemføre
risikovurderinger af konkrete kemiske og mikrobiologiske
problemstillinger indenfor fødevareindustrien, som for eksempel
røget laks, frisk salat, ris, etc. På baggrund af kendskab til
ingredienser og produktionsprocesser skal de studerende gennemføre
en risikovurdering af fødevaresikkerheden for forbrugerne, samt
tage en velbegrundet beslutning hvorvidt og hvordan produktet kan
gøres sikrere. Arbejdet i tre ugers perioden afrapporteres
skriftligt.
Litteraturhenvisninger
De studerende skaber i stor grad selv undervisningsmaterialet i
løbet af kurset. Der vil blive uploadet støttende litteratur i
løbet af kurset.
Bemærkninger
Kurset henvender sig til diplomingeniør studerende
Sidst opdateret
04. maj, 2017