Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til
fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale
beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden
skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige
problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner.
De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset
"Fødevarefremstilling og ernæring" (NFOB15006U) kunne
foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger
(konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering
o.l.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af
forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af
forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de
studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt
apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige
elementer indenfor industriel produktion af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Identificere de basale varme- og massetransport
mekanismer.
- Beskrive den fysiske mening af processers variabler og
parametre, og analysere deres indflydelse på processtiden.
- Beregne tider til opvarming, afkøling, frysning, saltning og
separationsprocesser under simple antagelser.
- Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af
effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og
–holdbarhed, både batchvis og i kontinuerlig varmebehandling af
flydende, Newtonske og ikke-Newtonske produkter.
- Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af
og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed og
arbejdsmiljø.
- Forstå forskellen mellem Newtonsk og ikke-Newtonsk
flow-principper samt principperne i grundlæggende rheologi.
- Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske
eksperimenter, indbefattet validering og statistisk
databehandling.
- Forstå og udtrykke sig på engelsk i tale og skrift indenfor
fagområdet
- Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig
engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse
formkrav.
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varme- og massetransmission, varmebehandling i
kontinuerlige og batch processer, membranprocesser, saltning,
frysning og tørring. Mikrobiel økologi i levnedsmidler og
konservering samt produktkvalitet. De enkelte emner illustreres med
eksempler i form af opgaver og casestudies.
Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i
procesteknologi med tilhørende teori.
Bemærkninger
NB! ! Bedømmelse af eksamensopgaver. Rapport fra gruppearbejdet
(laboratorieøvelsen; tæller 1/3) består af en teoretisk og en
praktisk del. I den individuelle skriftlige eksamen (tæller 2/3) er
hovedvægten lagt på beregninger og validering. Karakteren opnået i
gruppeopgaven overføres til eventuelle efterfølgende
eksamenstilmeldinger.
Såvel den skriftlige eksamen som rapporten er engelsksproget.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5.
udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale
udgivet på instituttet.
Bemærkninger
Bemærkninger:
Kurset er primært rettet mod studerende på bacheloruddannelsen i
Fødevarer og Ernæring. Teoriundervisningen er koncentreret i den
første halvdel af semestret. I denne periode er der skemalagt
undervisning tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag
formiddag. Øvelserne laves i primært oktober og november og foregår
i den skemalagte tid tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag
formiddag.
Sidst opdateret
21. juni, 2017