23206 Positiv mikrobiologi og bioteknologi - anvendelse af bakterier i fødevareproduktion

2017/2018

Kursusinformation
Positive microbiology and Biotechnology - application of bacteria in food production
Engelsk
5
Kandidat
F1B (tors 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppefremlæggelser
13-uger
F1B
Skriftlig eksamen
4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
Minimum 30
Peter Ruhdal Jensen , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 4525 2510 , perj@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At give de studerende et kendskab til molekylær bioteknologiske metoder og mikrobiologiske produktionsprocesser som finder anvendes i forbindelse med fødevareproduktion, produktion af fødevare- eller foderingredienser, probiotika, bakteriel oralterapi, biokemikalier, etc. Gennem kurset opnås viden og forståelse, som kvalificerer de studerende til udviklingsarbejde indenfor alle områder som indeholder elementer af mikrobiologisk produktion med hovedvægt på bakterielle produktionssystemer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå hvordan starterkulturer produceres, anvendes og fungerer indenfor mejeri, brød og kødindustri
  • • Beskrive hvordan pre- og probiotiske bakterier anvendes, hvilke mulige interaktioner de har med tarmen og tarmmikrobiota
  • • Beskrive hvordan oral bakteriel terapi kan anvendes til bekæmpelse af diverse dysfunktioner i tarmen
  • • Beskrive mikrobiel produktion af diverse fødevare ingredienser såsom nisin, MSG, vitaminer, aromastoffer, enzymer, polymere
  • • Forstå anvendelsen af enzymer i fødevareproduktionen
  • • Designe strategier til produktion af nye fødevareingredienser ved anvendelse af traditionelt forædlede og genmodificerede bakterier
  • • Beskrive alternativer til animalsk kødproduktion, herunder stamcelle og plantebasseret ”kød” produktion
  • • Forstå hvordan sidestrømme fra landbrug og fødevareindustri kan forædles og skabe værdi ved hjælp af bioraffinering og mikrobiel fermentering
  • • Forstå de positive og negative miljømæssige følgevirkninger af bioteknologi og bioraffinering samt de gældende regler på området
Kursusindhold
Anvendelse af mikrobiologi og bioteknologi i fødevareprocesser og produktion af fødevareingredienser. Hvilke mikroorganismer anvendes i fødevarer og hvordan opfører de sig, hvordan påvirkes smag, lugt, reologi, holdbarhed. Hvilken rolle spiller bakterierne vi spiser for vores helbred og kan vi udnytte bakterier til at kurere sygdomme via tarmen? Hvordan udvikles nye mikroorganismer til fremstilling fødevareingredienser ved hjælp af traditionelle forædlingsmetoder og screening eller ved hjælp af genteknologi og syntetisk biologi. Hvordan ser fremtidens fødevarer ud, kan vi lave kød ud fra stamceller, ud fra plantemateriale eller ved hjælpe af mikrobielt fremstillede ingredienser? Kan affalds- og sidestrømme fra fødevareindustrien elimineres og i stedet anvendes til produktion af fødevareingredienser. Betydningen af forbedret ressourceudnyttelse for den globale fødevareforsyning og miljøet.
Sidst opdateret
22. juni, 2017