23206 Positiv mikrobiologi og bioteknologi - anvendelse af
bakterier i fødevareproduktion
2017/2018
Overordnede kursusmål
At give de studerende et kendskab til molekylær bioteknologiske
metoder og mikrobiologiske produktionsprocesser som finder anvendes
i forbindelse med fødevareproduktion, produktion af fødevare- eller
foderingredienser, probiotika, bakteriel oralterapi, biokemikalier,
etc. Gennem kurset opnås viden og forståelse, som kvalificerer de
studerende til udviklingsarbejde indenfor alle områder som
indeholder elementer af mikrobiologisk produktion med hovedvægt på
bakterielle produktionssystemer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Forstå hvordan starterkulturer produceres, anvendes og fungerer
indenfor mejeri, brød og kødindustri
- • Beskrive hvordan pre- og probiotiske bakterier anvendes,
hvilke mulige interaktioner de har med tarmen og
tarmmikrobiota
- • Beskrive hvordan oral bakteriel terapi kan anvendes til
bekæmpelse af diverse dysfunktioner i tarmen
- • Beskrive mikrobiel produktion af diverse fødevare
ingredienser såsom nisin, MSG, vitaminer, aromastoffer, enzymer,
polymere
- • Forstå anvendelsen af enzymer i fødevareproduktionen
- • Designe strategier til produktion af nye fødevareingredienser
ved anvendelse af traditionelt forædlede og genmodificerede
bakterier
- • Beskrive alternativer til animalsk kødproduktion, herunder
stamcelle og plantebasseret ”kød” produktion
- • Forstå hvordan sidestrømme fra landbrug og fødevareindustri
kan forædles og skabe værdi ved hjælp af bioraffinering og
mikrobiel fermentering
- • Forstå de positive og negative miljømæssige følgevirkninger
af bioteknologi og bioraffinering samt de gældende regler på
området
Kursusindhold
Anvendelse af mikrobiologi og bioteknologi i fødevareprocesser og
produktion af fødevareingredienser. Hvilke mikroorganismer anvendes
i fødevarer og hvordan opfører de sig, hvordan påvirkes smag, lugt,
reologi, holdbarhed. Hvilken rolle spiller bakterierne vi spiser
for vores helbred og kan vi udnytte bakterier til at kurere
sygdomme via tarmen? Hvordan udvikles nye mikroorganismer til
fremstilling fødevareingredienser ved hjælp af traditionelle
forædlingsmetoder og screening eller ved hjælp af genteknologi og
syntetisk biologi. Hvordan ser fremtidens fødevarer ud, kan vi lave
kød ud fra stamceller, ud fra plantemateriale eller ved hjælpe af
mikrobielt fremstillede ingredienser? Kan affalds- og sidestrømme
fra fødevareindustrien elimineres og i stedet anvendes til
produktion af fødevareingredienser. Betydningen af forbedret
ressourceudnyttelse for den globale fødevareforsyning og miljøet.
Sidst opdateret
22. juni, 2017