23102 Fødevaresikkerhed i produktionskæder
2017/2018
Overordnede kursusmål
Kurset sætter den studerende i stand til at evaluere mikrobiologisk
og kemisk kontaminering i en produktionskæde. Den studerende vil
relatere væsentlige mikroorganismer i forhold til deres mulige
rolle i fordærv og sygdomme, der kan transmitteres igennem
produktionskæden til mennesker. Derudover vil den studerende udføre
beregninger og evaluering af kemiske/toksikologiske kontamineringer
i fødevarer. Igennem projektarbejde skal den studerende formulere
en risikovurdering og HACCP plan, der dækker råvarerne,
produktionsmetoder og procestrin for en given fødevare.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Beskrive og analysere en fødevareproduktion med hensyn til
mulige problemer med fødevaresikkerhed og fordærv
- Identificere relevante mikrobiologiske og kemiske
kontamineringer i en given fødevareproduktion
- Identificere trin i produktionen, som er kritiske i forhold til
kontaminering og kende gældende lovgivning
- Vælge procesmål som vil kontrollere sikkerheden i produktionen
(anvend HACCP principper)
- Identificere og forklare hovedpunkterne i kemiske og
mikrobiologiske risikovurderinger
- Forklare og anvende ADME konceptet (absorption, fordeling,
metabolisme og udskillelse)
- Formulere en risikovurdering af mikrobiologiske og kemiske
kontamineringer i fødevareproduktionskæden fra jord til bord
- Forfatte en præcis faglig skriftlig rapport og mundtlig
præsentation, der omfatter de ovenstående aspekter af
fødevaresikkerhed mht mikrobiologiske og kemiske kontamineringer i
produktionskæden.
- Establere kompetencer i projektbaseret læring og gruppearbejde
inklusiv fælles ansvar for kvaliteten af den færdige
rapport
Kursusindhold
Kurset dækker en dybdegående analyse af nutidige og relevante
problemstillinger inden for fødevaresikkerhed af mikrobiologisk, og
kemisk/toksikologisk art. Kurset vil sætte den studerende i stand
til at evaluere relevante forureninger i specifikke
fødevareproduktionskæder, at identificere kritiske trin i
produktionen, og at konstruere en plan til at kontrollere eller
forhindre disse farer. Kurset præsenterer relevante farer i hele
produktionskæden fra jord til bord og inkluderer mikrobiologiske,
kemiske og toksikologiske aspekter af risikovurdering. De
forskellige elementer af risikovurderingen vil blive gennemgået:
fareidentifikation, eksponeringsvurdering, fare- og
risikokarakterisering. Den studerende vil arbejde med emnerne
igennem forelæsninger, opgaver og gruppe- og projektarbejde.
Bemærkninger
Kurset er obligatorisk for kandidatstuderende i Fødevareteknologi
Sidst opdateret
04. maj, 2017