42406 Introduktion til produktion

2016/2017

Kursusinformation
Introduction to Production
Dansk
5
Bachelor
E4A (tirs 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppearbejde
13-uger
E4A
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
42405
42415 , gerne samtidigt
Lars Hvam , Lyngby Campus, Bygning 424, Tlf. (+45) 4525 4435 , lahv@dtu.dk

42 DTU Management Engineering
http://www.man.dtu.dk
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Det er kursets mål at give de studerende en generel forståelse af de styrings- og ledelsesmæssige opgaver, der er knyttet til planlægning og gennemførelse af industriel produktion. Med eksempler fra producerende virksomheder, er det kursets sigte at sætte de studerende i stand til at kunne beskrive og analysere virksomhedens produktionsopgave og udvikle et produktionssystem, der svarer til virksomhedens produktionsopgave. Kurset fokuserer dels på den fysiske produktion og dels på forberedelse af produktion med udarbejdelse af specifikationer for produktionen.

Produktion opfattes i denne sammenhæng bredt og omhandler en lang række former for produktion, f.eks. elektronik, IT, mekanik, kemi og byggeri. Kurset har derfor relevans for studerende fra alle fagpakker.

Formålet med kurset er dels at give en grundlæggende forståelse for udvikling af produktion og forberedelse af produktion, herunder en, introducerende viden om produktionsvirksomheders styringsmæssige og ledelsesmæssige opgaver, dels at skabe en faglig baggrund for de videregående kurser indenfor fagområdet operations management.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for betydning af produktion forhold til virksomhedens overordnede forretningsstrategi
  • Beskrive samspillet mellem produktionssystemet og virksomhedens øvrige funktioner
  • Beskrive og analysere en virksomheds produktionsopgaver, der er knyttet til planlægning og gennemførsel af produktion
  • Udvikle produktion baseret på en forståelse af produktionsopgaven
  • Beskrive og analysere produktionsprocesser og -systemer med henblik på at identificere forbedringsmuligheder
  • Redegøre for processer i forberedelse af produktion
  • Redegøre for anvendelse af specifikationer i forberedelse af produktion
  • Analysere og forstå en produktionsvirksomheds specifikationsprocesser, herunder hvorledes disse kan understøttes af produktkonfigureringssystemer
Kursusindhold
Kurset behandler styrings- og ledelsesmæssige opgaver i tilknytning til udvikling og gennemførelse af produktion, herunder produktionens samspil med en række andre funktioner i virksomheden.

Indholdsmæssigt vil kurset være bygget op om emnegrupperne:
Analyse af produktionsopgaven. Udvikling af produktions koncept. Analyse af specifikationsprocesser, samt udvikling af specifikationsprocesser og hvorledes disse kan understøttes af produktkonfigureringssystemer.

Kurset omfatter en gennemgående øvelse, hvor man for en case virksomhed skal analysere produktionsopgaven, udvikle det fremtidige produktionssystem, samt analysere og udvikle virksomhedens specifikationsprocesser.
Litteraturhenvisninger
Oplyses senere
Bemærkninger
Det anbefales at tage kurset på 3. semester. Kurset er teknologisk linjefag på Bachelorlinjen Produktion og Kontruktion.

Kurset er dels et afsluttet introduktionskursus til produktions- og virksomhedsledelse, dels et grundlæggende forudsætningskursus for de videregående kurser: 42451, 42452, 42457, 42459, 42371, 42401, 42413 og 42376.
Sidst opdateret
01. november, 2016