41342 Økobil

2016/2017

Kursusinformation
Ecocar
Dansk
10
Bachelor
E5B (ons 13-17) og F5B (ons 13-17)
Se bemærkninger.
Campus Lyngby
Projektarbejde og forelæsninger. Projektarbejdet i kurset baseres på CDIO-arbejdsformen. Dvs. at projektarbejdet baseres på en meget åben problemstilling og det er de studerende selv der planlægger og initierer alle aktiviteter, herunder inddrager undervisere fra alle instituttets faglige sektioner.
13-uger + 13-uger
Bedømmelse af øvelser og rapport(er)
Alle hjælpemidler er tilladt
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
41412
41412
41842. (41344/41343//41015/41312/41511/41533)
Maksimum: 25
Jesper Schramm , Lyngby Campus, Bygning 403, Tlf. (+45) 4525 4179 , js@mek.dtu.dk

41 Institut for Mekanisk Teknologi
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At introducere større praktiske konstruktionsopgaver for de studerende. At give dem lejlighed til i praksis at bruge stof, de har lært i teorien. At give de studerende mulighed for at bidrage til opbygning af et brændstoføkonomisk køretøj. Det er meningen, at køretøjet afslutningsvis skal stille op til deltagelse i et internationalt bil-race (f.eks. "Shell Eco-Marathon"), hvor formålet er at køre så langt som muligt på hvad der svarer til 1 liter benzin.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Arbejde kreativt med problemløsning
  • Designe en praktisk løsning på baggrund af en teoretisk idé
  • Foretage en energianalyse af et køretøj
  • Foretage en analyse af eksisterende viden om et konkret emne
  • Anvende ingeniørmæssige målemetoder til hjælp ved løsning af et problem
  • Opstille en arbejdsplan for den praktiske udførelse af en ingeniøropgave
  • Arbejde ansvarligt i et "team"
  • Skrive en teknisk rapport
Kursusindhold
MEK studerende har gennem de senere år afprøvet forskellige drivmiddelkoncepter i køretøjer. I den forbindelse er forskellige køretøjer blevet bygget. Idéen med køretøjerne har været, at bygge et køretøj, der er så brændstoføkonomisk som muligt. De studerende på kurset skal revidere drivmiddelkonceptet på eet af de eksisterende køretøjer, evt. bygge et nyt på baggrund af et nyt koncept. Efter udvælgelsen af konceptet skal de studerende i grupper bidrage med løsninger på hvert deres enkeltområde (brændstofsystem, el.-system, motor, transmission, karosseri (design og konstruktion) og projektstyring. Det er vigtigt, at de enkelte elementer integreres således, at det samlede system bliver optimalt. Kurset vil blive indledt med introducerende forelæsninger indenfor væsentlige fagområder, som de studerende kan vælge at arbejde med. Disse kan f.eks. være: Køretøjsteknik, Energiteknik, Forbrændingsmotorer, Brændselsceller, Elmotorer/elsystemer, Aerodynamik, Skalkonstruktion, Projektstyring.
Bemærkninger
Kurset starter i efterårssemesteret og strækker sig over både efterårs- og forårssemesteret.
Sidst opdateret
31. oktober, 2016