28855 GMP og kvalitet i farmaceutisk, biotek og fødevareindustri

2016/2017

Kursusinformation
Good Manufacturing Practice (GMP) and quality in pharma, biotech and food industry
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes under tompladsordningen
F1B (tors 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger, skriftlige opgaver og øvelser i grupper på 4-5 personer.
Gruppearbejde uden for modul F1B må påregnes. Ekskursion. 4 obligatoriske øvelser med rapporter fra gruppearbejde.
13-uger
F1B
Skriftlig eksamen
Obligatorisk deltagelse i laboratorieøvelser og aflevering af grupperapporter (forudsætning for at kunne gå til eksamen, men danner ikke grundlag for bedømmelse). Ved under 30 studerende vil der evt. i stedet for skriftlig blive afholdt mundtlig eksamen
4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
27110
B.Sc. samt kursus i procesteknik, f.eks. 28020, 28022, 27022, evt. 27032
Minimum 10 Maksimum: 60
Lars Georg Kiørboe , lgk@kt.dtu.dk
Tina Beck Hansen , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 7556 , TIBHA@food.dtu.dk
Anna Eliasson Lantz , Lyngby Campus, Bygning 228, Tlf. (+45) 4525 2851 , aela@kt.dtu.dk
Ivan Hundebøl , Lyngby Campus, Bygning 228, Tlf. (+45) 4525 2933 , ihun@kt.dtu.dk

28 Institut for Kemiteknik
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At give de studerende en bred viden om og forståelse for de særlige krav, der stilles til virksomheder, der er underlagt GMP eller ISO kvalitetssikringssystemer. Træning i at arbejde i grupper.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere de overordnede kvalitetskrav som gælder for en given virksomheds organisation, bygninger, produktionsudstyr og procedurer, når virksomheden er underlagt GMP eller ISO-kvalitetsstandarder.
  • Sammenligne forskellige nationale og internationale organisationers GMP-regelsæt eller guidelines og kende deres dokumentstruktur.
  • Anvende ISO standarder og GMP-regler ved gennemførelse af nye anlægsprojekter så vel som ved almindelig produktion, herunder udarbejdelse af SOP’er (standard operation procedure).
  • For en produktionsproces kunne udarbejde et PI-diagram, der identificerer de GMP-mæssige vigtige detaljer.
  • Identificere fejl og mangler ved det hygiejniske design af et givet produktionsanlæg og foreslå forbedringer.
  • I detaljer forklare opbygningen af sanitære forsynings-systemer (utility), som anvendes indenfor biotek, fødevare og farmaceutisk industri.
  • Foreslå valg af rengøringsprincip og rengøringskemi for hygiejniske procesanlæg.
  • Udarbejde kvalitetsdokumentation og anlægsdokumentation.
  • Afgøre hvornår et anlæg skal kvalificeres eller blot underkastes almindelig kvalitetssikring.
  • Udarbejde dokumenter for og gennemføre tests til brug for kvalificering af GMP anlæg.
Kursusindhold
Kurset omfatter basale GMP-krav fra forskellige myndigheder, ISO kvalitetsstandarder, risikoanalyse, hygiejnisk design af procesanlæg, CIP-systemer og andre GMP-utilities, sanitering og rengøring, brug af GMP-regler ved farmaceutisk produktion, kvalificering/validering og udarbejdelse af kvalitetsdokumenter.
Kurset tilstræber at dække krav til fremstilling af både fødevarer, lægemidler, medicinske utensilier og bioteknologiske produkter.
Kursets udgangspunkt er en procesteknisk tilgang til stofområdet.
Undervisningen er forelæsninger, hjemmeopgaver, præsentationer, øvelser i pilot plant med rapporter og case stories med simulerede procesanlæg. Der indgår obligatoriske øvelser med udarbejdelse af P&I diagram, hygiejnisk design, udarbejdelse af GMP-dokumenter og gennemførelse af kvalificering. Øvelsesarbejdet dokumenteres i obligatoriske rapporter.
Der vil være ekskursion til en farmaceutisk produktionsvirksomhed.

NB: Øvelser og hjemmeopgaver kræver forskellige former for ekspertise, der kan beskrives som: Produktionsingeniør, QA/QC medarbejder, analysekemiker, projekteringsingeniør, adm. direktør, R&D procesingeniør etc.
Litteraturhenvisninger
Kompendium + slides og noter
Bemærkninger
Gæsteforelæsere fra erhvervslivet
Sidst opdateret
10. november, 2016