25330 Algebioteknologi
2016/2017
Overordnede kursusmål
Dette kursus sigter på at give et overblik over de industrielle
bioteknologiske anvendelser af alger, brug af mikroalger i
akvakultur og skadelige virkninger af alger. Færdigheder erhvervet
i dette kursus retter sig imod forskning, en bioteknologisk
industri og akvakulturerhvervet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Udvælge organismer inden for de forskellige grupper af alger
for deres gruppe specifikke potentiale til industriel brug.
- Beskrive de vigtigste grupper af alger og give eksempler på
deres anvendelse.
- Vurdere de nødvendige betingelserfor dyrkning af alger, såsom
næringsstoffer, lys, temperatur, saltholdighed, pH osv.
- Isolere og dyrke alger fra ferskvands- og marine miljøer.
- Opsætte og udføre vækstforsøg med mikroalger.
- Vurdere passende teknologiske metoder (fra reagensglas til
udendørs massekultivering) for dyrkning af alger til industriel
brug.
- Evaluere styrker og potentielle svagheder ved at udnytte alger
til biobrændstof.
- Evaluere styrker og potentielle svagheder for forskellige
bioteknologiske anvendelser af alger.
- Vælge alger til brug i akvakultur.
Kursusindhold
Kurset introducerer den økologiske og økonomiske betydning af
alger. De underliggende principper for algevækst og deres reaktion
på lys, temperatur og næringsstoffer undersøges, og de studerende
udfører vækst forsøg med alger i småskala og bliver undervist i
teori og praksis hele igennem til store udendørs massekultivering.
Den ernæringsmæssige værdi af mikroalger for marine larver i
akvakultur og deres potentiale i form af råmateriale til
bioteknologisk industri gennemgås, herunder opskalering, vækst i
bioreaktorer, screening for stoffer af industriel interesse. De
studerende vil desuden gennemføre projekter i små grupper inden for
fx. tang dyrkning, tang til bioremediering, skadelige virkninger af
alger, alger til biobrændstof, mikroalger til mad, brug af alger i
nanoteknologi, høj værdi produkter fra alger.
Sidst opdateret
20. oktober, 2016