23732 Ernæring

2016/2017

Kursusinformation
Human Nutrition
Dansk
5
Bachelor
Kurset udbydes under tompladsordningen
E3A (tirs 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og øvelser
13-uger
E3A, F3A
Skriftlig eksamen
4 timer
Uden hjælpemidler
7-trins skala , ekstern censur
25773
25773
27022 , Basal teoretisk kendskab til biokemiens hovedområder, så den studerende er i stand til at løse såvel grundvidenskabelige som ernæringsvidenskabelige problemer.
Inge Tetens
Rikke Andersen , Lyngby Campus, Bygning 201 , rian@food.dtu.dk
Lars I Hellgren , lih@bio.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
27 Institut for Systembiologi
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At give den studerende basal viden indenfor human ernæring på et biokemisk og fysiologisk grundlag og at relatere ernæring til sundhed.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de enkelte organer.
  • Beskrive de 6 næringsstofsklasser.
  • Beskrive omsætning i tarmen, absorption, transport i kroppen, lagring og udskillelse af de seks næringsstofklasser.
  • Evaluere energiomsætningen i kroppen under forskellige forhold, og foretage beregninger på lettere problemstillinger vedr. energiomsætningen.
  • Vurdere effekten af mangel på udvalgte næringsstoffer indenfor hver næringsstofsklasse.
  • Relatere forskellige næringsstoffer til mangelsymptomer og livsstilsrelaterede sygdomme.
  • Vurdere ernæringsrelaterede problemstillinger og foreslå sammenhænge mellem symptomer og livsstil.
  • Sammenholde en særlig fysiologisk tilstand (fx graviditet, amning, barndom, ungdom, voksenliv, alderdom) med særlige ernæringsmæssige behov.
Kursusindhold
Fødens behandling og passage gennem mave-tarmkanalen. Omsætning af kulhydrater, proteiner og lipider, herunder essentielle næringsstoffer, kostfibre samt proteiners biologiske værdi. Organismens energiomsætning, herunder fedmeproblematikken og energimetoder til at måle energiomforbrænding. Væske- og elektrolytstofskiftet. Mangelsygdomme, herunder specielt symptomer forårsaget af protein-, vitamin-, energi- og mineralmangel. Næringsstofbehov hos børn, gravide, ammende, småbørn, teenagere, voksne og ældre. Indførsel i sammenhængen mellem næringsstoffer og livsstilsbetingede sygdomme, herunder hjerte-karsygdomme, sukkersyge og kræft. Ernæringsbetingede sygdomme i udviklingslande kontra industrialiserede lande.
Litteraturhenvisninger
Gropper SS & Smith JL. Advanced Nutrition and Human Metabolism 6th Ed. Wadsworth Cengage Learning
Bemærkninger
Kurset udbydes kun på dansk.
Sidst opdateret
29. marts, 2017