Overordnede kursusmål
At give den studerende basal viden indenfor human ernæring på et
biokemisk og fysiologisk grundlag og at relatere ernæring til
sundhed.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Redegøre for fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af
de enkelte organer.
- Beskrive de 6 næringsstofsklasser.
- Beskrive omsætning i tarmen, absorption, transport i kroppen,
lagring og udskillelse af de seks næringsstofklasser.
- Evaluere energiomsætningen i kroppen under forskellige forhold,
og foretage beregninger på lettere problemstillinger vedr.
energiomsætningen.
- Vurdere effekten af mangel på udvalgte næringsstoffer indenfor
hver næringsstofsklasse.
- Relatere forskellige næringsstoffer til mangelsymptomer og
livsstilsrelaterede sygdomme.
- Vurdere ernæringsrelaterede problemstillinger og foreslå
sammenhænge mellem symptomer og livsstil.
- Sammenholde en særlig fysiologisk tilstand (fx graviditet,
amning, barndom, ungdom, voksenliv, alderdom) med særlige
ernæringsmæssige behov.
Kursusindhold
Fødens behandling og passage gennem mave-tarmkanalen. Omsætning af
kulhydrater, proteiner og lipider, herunder essentielle
næringsstoffer, kostfibre samt proteiners biologiske værdi.
Organismens energiomsætning, herunder fedmeproblematikken og
energimetoder til at måle energiomforbrænding. Væske- og
elektrolytstofskiftet. Mangelsygdomme, herunder specielt symptomer
forårsaget af protein-, vitamin-, energi- og mineralmangel.
Næringsstofbehov hos børn, gravide, ammende, småbørn, teenagere,
voksne og ældre. Indførsel i sammenhængen mellem næringsstoffer og
livsstilsbetingede sygdomme, herunder hjerte-karsygdomme,
sukkersyge og kræft. Ernæringsbetingede sygdomme i udviklingslande
kontra industrialiserede lande.
Litteraturhenvisninger
Gropper SS & Smith JL. Advanced Nutrition and Human Metabolism
6th Ed. Wadsworth Cengage Learning
Bemærkninger
Kurset udbydes kun på dansk.
Sidst opdateret
29. marts, 2017