23711 Fødevareteknologi

2016/2017

Kursusinformation
Food Technology
Engelsk
15
Bachelor
Kandidat
E4 (tirs 13-17, fre 8-12) og E5 (ons 8-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger, seminar, gruppeopgaver og øvelser.
13-uger
E4A
Skriftlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
NB! Evaluering venligst se under bemærkninger i kursusindhold.
4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
27711
27711. 23511
Kurset er specielt beregnet for bachelorstudiet i Fødevarer og Ernæring, specialiseringerne "kvalitet og teknologi" og "fødevareingeniør".
Bo Munk Jørgensen , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2547 , bojo@food.dtu.dk
Brais Martinez Lopez , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2962 , bramar@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner. De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset Fødevareproduktion (23710, 23715) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering o.l.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beregne varmeoverførsel i stationære og ikke-stationære tilfælde under simplificerede situationer.
  • Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og –holdbarhed, både batchvis og i kontinuerlig varmebehandling af flydende, newtonske og ikke-newtonske produkter.
  • Beregne massebalancer og proceshastigheder i forskellige separationsprocesser, herunder membranseparation.
  • Beregne energi- og stoftransport samt proceshastigheder ved tørring, frysning og saltning.
  • Beskrive de vigtigste proces variable til udregning af procestider for frysning, køling, seperationsprocesser og opvarmning
  • Designe simple proceslinjer.
  • Beskrive følsomheden af de vigtigste proces variable til en sådan grad at udregnede procestider for frysning, køling, opvarmning og seperationsprocesser kan valideres
  • Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed og arbejdsmiljø.
  • Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske eksperimenter, inkl. validering og statistisk databehandling.
  • Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse formkrav.
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i kontinuerlige og batch processer, membranprocesser, saltning, frysning og tørring. Mikrobiel økologi i levnedsmidler og konservering samt produkt-kvalitet. De enkelte emner illustreres med eksempler i form af opgaver og casestudies.
Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i procesteknologi med tilhørende teori.

Bemærkninger
NB! ! Bedømmelse af eksamensopgaver. Rapport fra gruppearbejdet (laboratorieøvelsen; tæller 1/3) består af en teoretisk og en praktisk del. I den individuelle skriftlige eksamen (tæller 2/3) er hovedvægten lagt på beregninger og validering. Karakteren opnået i gruppeopgaven overføres til eventuelle efterfølgende eksamenstilmeldinger.
Såvel den skriftlige eksamen som rapporten er engelsksproget.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5. udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale udgivet på instituttet.
Bemærkninger
Bemærkninger:
Kurset er primært rettet mod studerende på bacheloruddannelsen i Fødevarer og Ernæring. Teoriundervisningen er koncentreret i den første halvdel af semestret. I denne periode er der skemalagt undervisning tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag formiddag. Øvelserne laves i primært oktober og november og foregår i den skemalagte tid tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag formiddag.
Sidst opdateret
26. oktober, 2016