Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til
fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale
beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden
skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige
problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner.
De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset
Fødevareproduktion (23710, 23715) kunne foretage beregninger, der
er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed,
energiforbrug, apparatur dimensionering o.l.). De studerende skal
kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i
forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler.
Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og
bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der
er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af
fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Beregne varmeoverførsel i stationære og ikke-stationære
tilfælde under simplificerede situationer.
- Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af
effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og
–holdbarhed, både batchvis og i kontinuerlig varmebehandling af
flydende, newtonske og ikke-newtonske produkter.
- Beregne massebalancer og proceshastigheder i forskellige
separationsprocesser, herunder membranseparation.
- Beregne energi- og stoftransport samt proceshastigheder ved
tørring, frysning og saltning.
- Beskrive de vigtigste proces variable til udregning af
procestider for frysning, køling, seperationsprocesser og
opvarmning
- Designe simple proceslinjer.
- Beskrive følsomheden af de vigtigste proces variable til en
sådan grad at udregnede procestider for frysning, køling,
opvarmning og seperationsprocesser kan valideres
- Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af
og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed og
arbejdsmiljø.
- Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske
eksperimenter, inkl. validering og statistisk databehandling.
- Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig
engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse
formkrav.
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i kontinuerlige
og batch processer, membranprocesser, saltning, frysning og
tørring. Mikrobiel økologi i levnedsmidler og konservering samt
produkt-kvalitet. De enkelte emner illustreres med eksempler i form
af opgaver og casestudies.
Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i
procesteknologi med tilhørende teori.
Bemærkninger
NB! ! Bedømmelse af eksamensopgaver. Rapport fra gruppearbejdet
(laboratorieøvelsen; tæller 1/3) består af en teoretisk og en
praktisk del. I den individuelle skriftlige eksamen (tæller 2/3) er
hovedvægten lagt på beregninger og validering. Karakteren opnået i
gruppeopgaven overføres til eventuelle efterfølgende
eksamenstilmeldinger.
Såvel den skriftlige eksamen som rapporten er engelsksproget.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5.
udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale
udgivet på instituttet.
Bemærkninger
Bemærkninger:
Kurset er primært rettet mod studerende på bacheloruddannelsen i
Fødevarer og Ernæring. Teoriundervisningen er koncentreret i den
første halvdel af semestret. I denne periode er der skemalagt
undervisning tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag
formiddag. Øvelserne laves i primært oktober og november og foregår
i den skemalagte tid tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag
formiddag.
Sidst opdateret
26. oktober, 2016