23561 Avancerede metoder til kvalitetsanalyse af levnedsmidler og bio-produkter

2016/2017

Kursusinformation
Advanced methods for quality analysis of food and bio-products
Dansk
5
Bachelor
Januar
Campus Lyngby
Forelæsninger, regneøvelser og laboratorieøvelser
3-uger
Umiddelbart efter undervisningen (3-ugers-kursus), Sidste kursusdag
Mundtlig eksamen og bedømmelse af øvelser
Helhedsvurdering hvor øvelsesrapport med mundtlig fremlæggelse tæller 2/3 og besvarelse af eksamensspørgsmål 1/3.
15-20 min
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
25101 og 23061
25101/23061
Elementært kendskab til spektroskopi og chromatografi, laboratoriearbejde samt data-analyse.
Minimum 6 Maksimum: 16
Bo Munk Jørgensen , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2547 , bojo@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At opnå “state-of-the-art” viden om nogle instrumentelle, sensoriske, biokemiske, mikrobiologiske og matematiske metoder til studie af kvalitets-relaterede forhold i levnedsmidler og andre bio-produkter.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive mekanismer for dannelse af flygtige oxidationsprodukter under lagring af udvalgte levnedsmidler eller andre bio-produkter
  • Redegøre for kvantitative og kvalitative forhold ved dynamisk “head-space” opsamling af flygtige oxidationsprodukter
  • Udføre en identifikation af et par flygtige oxidationsprodukter ved hjælp af gas chromatografi med massespektrometri-detektor
  • Forklare princippet bag 2-dimensional gel-elektroforese (2DE) af proteiner og redegøre for kritiske forhold ved metoden
  • Beskrive naturen af 2DE data og skitsere en egnet data-analyse
  • Redegøre for princippet bag lavfelt nuclear-magnetisk resonnans (NMR) og hvilken information der er i signalerne
  • Forklare principperne bag en matematiske behandling af lavfelt NMR data
  • Redegøre for særlige problemstillinger ved nær-infrarød (NIR) spektrometri og derudfra foretage et velbegrundet valg af data-analytisk metode
  • Beskrive hovedtyper af sensorisk analyse og designe en konkret sensorisk profilering
  • Beskrive princippet for og anvendeligheden af multispektral billedanalyse
Kursusindhold
Kurset tager sit udgangspunkt i nyere forskningsresultater og anvendelse af avancerede metoder i forskningen i muskelbaserede levnedsmidler samt for nogle emners vedkommende også i en række andre levnedsmidler såsom omega-3 olier, mælk, dressing og fitnessbar. Der undervises i emner indenfor head-space analyse, gaschromatografi/​massespektrometri, 2-dimensional gelelektroforese og andre proteinrelaterede metoder, lavfelt NMR-spektrometri, NIR-spektrometri, multispektral billedanalyse og sensorisk metodik.
Litteraturhenvisninger
Kompendium, elektronisk (tilgængeligt ved kursusstart)
Sidst opdateret
26. oktober, 2016