23271 Risiko analyse i fødevaresikkerhed

2016/2017

For at den studerende skal kunne bruge samtlige softwares i kurset skal de medbringe en bærbar computer med windows.
Kursusinformation
Risk analysis in food safety
Engelsk
7,5
Kandidat
Kurset udbydes under tompladsordningen
Følger KU-Life skema A i Blok 2 (midt november - slut januar). Der undervises tirsdage 8-12 samt torsdage 8-17. Mundtlig eksamen afholdes i slutning af blok.
Kursus afholdes på Københavns Universitet, Frederiksberg
Cirka 50% forelæsning og gennemgang af eksempler (både fysisk fremmøde og e-learning), 50% projekt arbejde med udgangspunkt i en case der gives af underviser.
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
Aftales med underviser
Mundtlig eksamen
Det er en forudsætning at for at gå til mundtlig eksamen at den studerende har afleveret en kemisk og en mikrobiologisk risiko vurderings rapport
Uden hjælpemidler
7-trins skala , intern bedømmelse
Minimum 15
Håkan Vigre , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 7069 , hvig@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
Københavns Universitet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en tværfaglig tilgangsmåde til risiko analyse, med hovedvægt på risiko vurdering i forbindelse med fødevaresikkerhed.

Kursusdeltager vil ved afslutning af kurset i) have bred kendskab til hvordan man gennemfører kemisk og mikrobiologisk risikovurdering, ii) kunne vurdere hvordan forskellige datakilder kan bruges til at vurdere risikoen for konsumenten, iii) være i stand til at identificere kilder til usikkerheder samt hvordan disse usikkerheder integreres i risiko vurderinger, samt iv) kunne fortolke resultat fra risikovurderinger med formål at beslutte hvordan en risiko skal håndteres.

Læringsmålet i kurset er at de studerende lærer sig at arbejde med metoder og værktøj der bruges indenfor risiko vurdering relateret til fødevaresikkerhed. De studerende, vil gennem aktivt arbejde i grupper, erhverve sig viden til de forskellige metoderne indenfor risiko analyse. Dermed vil de kunne forstå styrker og svagheder i risiko vurderinger og være i stand til at deltage i risiko vurderinger og risiko analyser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • bruge metoder til at prioritere sundhedsskadelige mikroorganismer og kemikalier der findes i fødevarer
  • Konstruere modeller der beskriver hvordan forskellige kemikalier og mikroorganismer kommer ind i vores fødevarer og frem til konsumenten
  • opsætte matematiske modeller der estimere ændringer i antal mikroorganismer i fødevarer mellem primær produktion til konsumenten
  • på basis af modeller og data kunne estimere hvor mange mikroorganismer en konsument bliver eksponeret for ved konsum af en given fødevare
  • på basis af modeller og data kunne estimere hvor meget af en bestemt kemikalie konsumenter bliver eksponerede for ved konsum af en given fødevare
  • på basis af dosis respons kurver vurdere hvor sandsynligt det er at en konsument bliver syg ifølge eksponering for en fare i en given fødevare
  • gøre rede for hvordan forskellige mikroorganismer og kemikalier forårsager sundhedsskade hos mennesker
  • gøre rede for forskellige kilder til usikkerheder i viden og hvordan det integreres i risikovurdering
  • udnytte resultater fra dyreforsøg ved vurdering af kemiske stoffers farlighed for mennesker
  • medinddrage effekten af naturlig variation i risiko vurderinger
  • diskutere sammenhænget mellem risikovurdering og risikohåndtering
Kursusindhold
Kurset giver de studerende en tværfaglig adgang til risiko vurdering relateret til fødevaresikkerhed. Risiko analyse betragtes som den grundlæggende metoden der skal understøtte udviklingen af fødevaresikkerheden både nationalt og internationalt. Risiko analyse er en struktureret, systematisk proces der undersøger de potentielle sundhedsmæssige farerne forbundet med en fødevarebåren risiko, samt undersøger effekten at forskellige tiltag der kan gøres for at begrænse skaderne forbundet med risikoen.
I kurset vil vi fokusere på risiko vurdering relateret til mikrobiologisk og toksikologisk fødevaresikkerhed, men risiko håndtering og risiko kommunikation vil også blive diskuteret.
De studerende vil gennemføre en simpel mikrobiologisk risikovurdering (f.eks. Listeria I røget laks) og en toksikologisk risikovurdering (f.eks. bly i hørfrø). På basis af disse risikovurdering vil de blive bedt om at vurdere forskellige forebyggende foranstaltninger der kan begrænse de skadelige effekter af de forskellige risici.
Litteraturhenvisninger
undervisningsmateriale gøres tilgængeligt undervejs i kursus. Der skal ikke købes nogen bog
Sidst opdateret
01. november, 2016