F2A (man 13-17) og F5 (ons 8-17) og Juni
E2A (man 13-17) og E5 (ons 8-17) og Januar
F3A og F4A (alternativt E3A og E4A) vil benyttes et fåtal gange
til praktiske øvelser
Undervisningens placering:
Campus Lyngby
Undervisningsform:
Forelæsninger, øvelser, gruppearbejde, ekskursioner, praktiske
øvelser, projektopgave.
Integreret forløb af teori og øvelser.
Den enkelte studerende skal være i stand til at udvikle en løsning
på et bioteknologisk procesproblem og følgelig være i stand til at
deltage i drifts- og udviklingsarbejde inden for dette område. Mere
specifikt skal man efter kurset kunne designe overordnede
strategier for en fermenteringsproces i sin helhed baseret på
kendskab til proceskinetik og viden om forskellige mikroorganismers
metabolisme. Man skal også kunne udvælge passende
oprensningsoperationer. De studerende skal kunne beherske simple
laboratorieteknikker, og fremskaffe fysiske, kemiske og biokemiske
data til brug for beregninger.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beskrive basis for moderne bioteknologiske processer
Relatere metabolismen af forskellige mikroorganismer til deres
bioteknologiske produktspektrum
Udvælge passende mediekomponenter og kvantitativt sammensætte
medier i et case study
Løse fermenteringskinetik- og masse-transportopgaver samt
evaluere resultaterne
Finde information fra videnskabelig litteratur
Udføre forsøg i pilotskala og bruge resultaterne til at løse
enkle designopgaver for oprensningsudstyr
Beregne parametre for vurdering af eksperimentelle data,
inklusive usikkerhedsestimering
Designe en simpel fermenteringsproces baseret på kendskab til
proceskinetik og mikrobiologi
Udvælge de oprensningstrin der er mest passende for en specifik
bioteknologisk proces
Udarbejde tekniske rapporter og præsentationer baseret på
praktisk arbejde
Kursusindhold:
Kurset bruger CDIO konceptet: Conceive, design, implement and
operate, hvor du bruger en ingeniørmæssig tilgang til
problemløsning. Laboratorieforsøg og teori om fermenteringskinetik-
og -teknologi, samt oprensning af fermenteringsprodukter med
forskellige metoder, f.eks. membranprocesser, filtrering,
krystallisering og centrifugering, med udgangspunkt i kemitekniske
enhedsoperationer. Batch-, fed-batch- og kemostatfermenteringer.
Design af bioreaktorer. Omrøring og beluftning. Formulering og
sterilisering af tekniske substrater. Instrumentering og regulering
af fermenteringsprocesser. Der arbejdes også med
problemformulering, forsøgsplanlægning, statistiskbehandling af
resultater samt litteratur- og informationssøgning.
De studerende arbejder selvstændigt og i grupper med opgaver,
øvelser og projekt. Projektet er et teoretisk projekt der omhandler
design af en fermenteringsproces i sin helhed inklusive
oprensning.
Litteraturhenvisninger:
Principles of fermentation technology, 2nd Edn, Stanbury Whitaker
and Hall
Bemærkninger:
En del af undervisningsmaterialet og forelæsningerne er på engelsk.
Ekskursioner er obligatoriske.
IVSK er ansvarlig for kurset i efteråret and AELA er ansvarlig for
kurset i foråret.
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk