At give de studerende praktisk erfaring med kultivering af mammale
celler specifikt til at producere heterologe proteiner. Samtidig
gives der også en bred teoretisk indføring i fordele og ulemper ved
mammale cellekulturer. Målet er at give de studerende faglige
kompetencer til at forstå og varetage industrielle
produktionsprocesser, der involverer mammale cellekulturer.
Gæsteforelæsere fra industrien bidrager med praktiske eksempler på
produktionsprocesser og optimeringsprocedurer.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Opsætte og afvikle kultiveringer af mammale cellekulturer.
Beskrive de fire faser af en kultivering af mammale
celler.
Give en bred teoretisk baggrund for mammale cellers fysiologi
og metabolisme i suspensionsmedier.
Beskrive metoder til medieoptimering og procesdesign for
mammale celler.
Gøre rede for de væsentligste praktiske forskelle mellem
mikrobiel fermentering og mammale cellekulturer specifikt i forhold
til kultiveringsforhold og instrumentering.
Beskrive i detaljer glykosylering af proteiner i mammale celler
i forhold til andre eukaryoter.
Gøre rede for brugen af mammale celler i en række industrielle
referenceprocesser.
Beskrive processer til genmanipulation af mammale celle med
henblik på fremstilling af heterologe proteiner.
Anvende den teoretiske læring anført ovenfor i analysen af
dyrkningsdata fra bioreaktorer af mammale cellekulturers produktion
af rekombinante proteiner.
Analysere produktionsprocesser for farmaceutiske proteiner og
foreslå optimeringsmuligheder i forhold til nøgleparametre.
Diskutere strategier til genmanipulation af mammale celler for
øget proteinproduktion og/eller proteinkvalitet.
Diskutere strategier til anvendelse af genomskala-teknologier
såsom proteom eller transkriptom-analyse til manipulation af
mammale celler.
Kursusindhold:
Bioteknologi udført ved brug af mammale cellekulturer. Teknisk
forståelse for bioreaktorer til mammal cellekultivering. Praktisk
erfaring med kultivering af mammale celler. Proteinanalyser til
kvalitetsvurdering af farmaceutiske proteiner.
Kultiveringsfysiologi og optimeringer.
Protein-glycosyleringsprocessen i eukaryoter med fokus på
pattedyr.
Bemærkninger:
Kurset anbefales til studerende sidst i deres kandidatforløb.
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk