At deltagerne bibringes kompetencer indenfor råvareegenskaber og
fødevareproduktion på et niveau så de vil kunne designe og
gennemføre et kontrolprogram i fødevareindustrien. At de studerende
opnår viden om, hvad der vil være relevant at analysere, samt
gennemskue hvor en hensigtsmæssige prøveopsamling skal foretages.
At råvare- og produktegenskaber kan relateres til efterfølgende
produkt kvalitet, sikkerhed og hygiejne, samt beregne en
massebalance for dette.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Illustrere opbygning af et produktionssystem med diverse
"enhedsoperationer" samt skitsere disse i et flow
diagram
Skitsere råvaretypers kvalitetsmæssige og sikkerhedsmæssige
egenskaber
Fastsætte hensigtsmæssig behandling af råvarer
Identificere kritiske kontrolpunkter for kvalitet og
sikkerhed
Udvælge og forklare relevante kontrolanalyser
Gengive procedure for ISO-certificering
Finde og beskrive anvendelse af de mest relevante
ISO-standarder
Beskrive principperne bag HACCP og sporbarhed i hele
produktionskæden
Diskutere vigtigheden af general hygiejne og
rengøringseffektivitet i en produktion
Opstille og beregne simple massebalancer for en
fødevareproduktion, samt gengive disse i et flow
diagram
Kursusindhold:
* Generel opbygning af et produktionssystem med diverse
“enhedsoperationer”.
* ISO-standarder, ISO-certificering og sporbarhed.
* Råvaretyper, deres kvalitetsmæssige egenskaber, behandling og
sikkerhedsaspekter.
* Analyser af råvareengenskaber, indhold og kvalitet.
* Personlig hygiejne og test af rengøringseffektivitet i
produktionen.
* Kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed (inkl. HACCP).
* Hvor det er oplagt eller fordelagtigt at foretage
kontrolanalyser.
* Opstille og beregne en simpel massebalance udfra en
fødevareproduktion
Litteraturhenvisninger:
Artikler samt kompendium (under udarbejdelse)
Bemærkninger:
Det tilstræbes at der er to ekskursioner indlagt i kurset, til
hvilke der skal skrives en rapport. Endvidere vil der være
forskellige skriftlige opgaver indlagt i kursusforløbet. Kurset vil
foregå i tæt samarbejde med kursus 23922 og der vil være
forelæsninger i dette fag, der er baseret på forelæsninger og
ekskursioner fra kursus 23961.