2015/2016

23962 Fødevareproduktion, råvarer og hygiejne

Engelsk titel:

(No English title)

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

E2B (tors 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger og regneøvelser samt miniprojekter.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2B

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Anbefalede forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

At deltagerne bibringes kompetencer indenfor råvareegenskaber og fødevareproduktion på et niveau så de vil kunne designe og gennemføre et kontrolprogram i fødevareindustrien. At de studerende opnår viden om, hvad der vil være relevant at analysere, samt gennemskue hvor en hensigtsmæssige prøveopsamling skal foretages. At råvare- og produktegenskaber kan relateres til efterfølgende produkt kvalitet, sikkerhed og hygiejne, samt beregne en massebalance for dette.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Illustrere opbygning af et produktionssystem med diverse "enhedsoperationer" samt skitsere disse i et flow diagram
  • Skitsere råvaretypers kvalitetsmæssige og sikkerhedsmæssige egenskaber
  • Fastsætte hensigtsmæssig behandling af råvarer
  • Identificere kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed
  • Udvælge og forklare relevante kontrolanalyser
  • Gengive procedure for ISO-certificering
  • Finde og beskrive anvendelse af de mest relevante ISO-standarder
  • Beskrive principperne bag HACCP og sporbarhed i hele produktionskæden
  • Diskutere vigtigheden af general hygiejne og rengøringseffektivitet i en produktion
  • Opstille og beregne simple massebalancer for en fødevareproduktion, samt gengive disse i et flow diagram

Kursusindhold:

* Generel opbygning af et produktionssystem med diverse “enhedsoperationer”.
* ISO-standarder, ISO-certificering og sporbarhed.
* Råvaretyper, deres kvalitetsmæssige egenskaber, behandling og sikkerhedsaspekter.
* Analyser af råvareengenskaber, indhold og kvalitet.
* Personlig hygiejne og test af rengøringseffektivitet i produktionen.
* Kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed (inkl. HACCP).
* Hvor det er oplagt eller fordelagtigt at foretage kontrolanalyser.
* Opstille og beregne en simpel massebalance udfra en fødevareproduktion

Litteraturhenvisninger:

Artikler samt kompendium (under udarbejdelse)

Bemærkninger:

Det tilstræbes at der er to ekskursioner indlagt i kurset, til hvilke der skal skrives en rapport. Endvidere vil der være forskellige skriftlige opgaver indlagt i kursusforløbet. Kurset vil foregå i tæt samarbejde med kursus 23922 og der vil være forelæsninger i dette fag, der er baseret på forelæsninger og ekskursioner fra kursus 23961.

Kursusansvarlig:

Jens Kirk Andersen , Mørkhøj, Bygning D, Tlf. (+45) 3588 7213 , jkia@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 22. august, 2015