2015/2016

23902 Introduktion til fødevarer

Engelsk titel:

Introduction to Food

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

E2B (tors 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Introducerende forelæsning. Gruppe-baserede problemløsningsprojekter.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2B

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Deltagerbegrænsning:

Minimum 10

Overordnede kursusmål:

Formålet med kurset er, at de studerende tilegner sig:
- et overordnet kendskab til dansk fødevareindustri
- et basalt kendskab til råvarer der anvendes i fødevareproduktionen
- en varieret forståelse for kvalitetsbegreber der anvendes i fødevarebranchen
- et grundlæggende kendskab til fødevarelovgivning.
Den studerende bliver i stand til at tage kvalificeret stilling til ikke veldefinerede fødevareproblemstillinger efter problemidentifikation og problemanalyse. Analyse og identifikation skal baseres på grundige litteraturstudier og kildekritik.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • beskrive hovedtræk ved den danske fødevareindustri
  • beskrive kvalitetsegenskaber ved råvarer og fødevarer
  • forstå fødevarelovgivningen
  • foretage en problemidentifikation af ikke veldefinerede opgaver og gennemføre litteraturstudier
  • identificere og prioritere problemer af almen samfundsmæssig betydning indenfor fødevareområdet
  • præsentere resultatet af en undersøgelse skriftligt og mundtligt
  • gennem deltagelse i egne projekter opnås en tilegnelse af overordnede kursusmål
  • gennem projektfremlæggelser og aktiv diskussion opnås en tilegnelse af alle de overordnede kursusmål

Kursusindhold:

Baseret på aktuelle fødevarerelaterede emner gennemføres i en indføring i problemafgrænsning, -analyse og -identifikation. Der gennemføres litteraturundersøgelser og problemernes samfundsmæssige betydning vurderes. Resultaterne præsenteres skriftligt og mundtligt, idet de studerende skal komme med kritik af andres analyser/forslag. Opgaverne løses i grupper på 3 - 5 studerende.
Eksempler på emner kan være: analyse af den danske fødevarebranche, mærkning og anprisning af fødevarer, fødevarers funktionelle egenskaber, holdbarhed og sidste salgsdag, GMO, udbrudsundersøgelse.

Litteraturhenvisninger:

Som lærebog anvendes:
"Fødevarer og kvalitet" redigeret af Lise Justesen, Ulla Uebel og Karin Østergaard, Nyt Teknisk Forlag 2010.

Bemærkninger:

Så vidt muligt indledes et forløb med introducerende forelæsninger evt. ved gæsteforelæsere.
Kurset er obligatorisk for diplomingeniør, fødevareanalyse

Kursusansvarlig:

Egon Bech Hansen , Mørkhøj, Bygning D, Tlf. (+45) 3588 6203 , egbh@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 28. april, 2015