Formålet med kurset er, at de studerende tilegner sig:
- et overordnet kendskab til dansk fødevareindustri
- et basalt kendskab til råvarer der anvendes i
fødevareproduktionen
- en varieret forståelse for kvalitetsbegreber der anvendes i
fødevarebranchen
- et grundlæggende kendskab til fødevarelovgivning.
Den studerende bliver i stand til at tage kvalificeret stilling til
ikke veldefinerede fødevareproblemstillinger efter
problemidentifikation og problemanalyse. Analyse og identifikation
skal baseres på grundige litteraturstudier og kildekritik.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
beskrive hovedtræk ved den danske fødevareindustri
beskrive kvalitetsegenskaber ved råvarer og fødevarer
forstå fødevarelovgivningen
foretage en problemidentifikation af ikke veldefinerede opgaver
og gennemføre litteraturstudier
identificere og prioritere problemer af almen samfundsmæssig
betydning indenfor fødevareområdet
præsentere resultatet af en undersøgelse skriftligt og
mundtligt
gennem deltagelse i egne projekter opnås en tilegnelse af
overordnede kursusmål
gennem projektfremlæggelser og aktiv diskussion opnås en
tilegnelse af alle de overordnede kursusmål
Kursusindhold:
Baseret på aktuelle fødevarerelaterede emner gennemføres i en
indføring i problemafgrænsning, -analyse og -identifikation. Der
gennemføres litteraturundersøgelser og problemernes samfundsmæssige
betydning vurderes. Resultaterne præsenteres skriftligt og
mundtligt, idet de studerende skal komme med kritik af andres
analyser/forslag. Opgaverne løses i grupper på 3 - 5 studerende.
Eksempler på emner kan være: analyse af den danske fødevarebranche,
mærkning og anprisning af fødevarer, fødevarers funktionelle
egenskaber, holdbarhed og sidste salgsdag, GMO,
udbrudsundersøgelse.
Litteraturhenvisninger:
Som lærebog anvendes:
"Fødevarer og kvalitet" redigeret af Lise Justesen, Ulla
Uebel og Karin Østergaard, Nyt Teknisk Forlag 2010.
Bemærkninger:
Så vidt muligt indledes et forløb med introducerende forelæsninger
evt. ved gæsteforelæsere.
Kurset er obligatorisk for diplomingeniør, fødevareanalyse