2015/2016

23901 Grundkursus i fødevareanalyse

Engelsk titel:

Basic Food analysis

Sprog:

Point( ECTS )

12,5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

E5A (ons 8-12) og E5B (ons 13-17) og Januar
kurset kører 13+3 uger

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Kurset vil bestå af en kombination mellem gruppearbejde, med faglig støttende klasseundervisning og praktiske øvelser i produktionsprocesser og analyser indenfor fødevareproduktion.

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

Aftales med underviser, Aftales med underviser, I slutning af 3-ugersperioden

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Deltagerbegrænsning:

Minimum 10

Overordnede kursusmål:

At de studerende skal kunne måle på og forstå produktionsprocesser. Baseret på denne viden skal de studerende være i stand til at udvælge metoder til måling af de vigtigste paramtre i den valgte fødevareproduktion og udfra opnåede resultater forholde sig til disse processers betydning for fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet. Endvidere skal de studerende kunne bedømme og fremlægge opnåede resultater.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Begå sig i laboratorier
  • Føre en laboratorie journal til brug for rapportskrivning
  • Beskrive og analysere en problemstilling hvori der indgår målinger/analyser
  • Behandle og validere indsamlede resultater, således at disse kan ligge til grunlag for løsningsmodeller
  • Udvælge analysemetoder til måling af ønskede parametre
  • Forstå analytiske principper bag udførte målinger
  • Afrapportere (skriftlig og mundtligt) og tolke såvel anvendte metoder som opnåede resultater til målgrupper med forskellige faglige niveauer
  • Samarbejde i mindre grupper med henblik på løsning af projektbaserede opgaver
  • Forstå og tolke kemiske, fysiske og mikrobiologiske processer der ligger til grund for opnåede resultater

Kursusindhold:

Kurset udbydes på 1. semester af diplomuddannelse i Fødevareanalyse og er opbygget baseret på CDIO principperne(Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende derfor designe og forstå analyseprocesser i forbindelse med fødevareproduktioner. Baseret på en kombination af gruppearbejde i mindre grupper med fagligt støttende klasseundervisning og eventuelle virksomhedsbesøg, skal de studerende gennemføre processer på en ingeniørmæssig måde, samt designe målesystemer, som kan belyse de fysisk/kemiske processer, der foregår under produktionen af de valgte fødevarer. Endvidere skal de studerende kunne vælge de målemetoder, der er nødvendige for at opnå viden om de igangværende processer og afrapportere opnåede resultater i både mundtlig og skriftlig form. Det påtænkes at de studerende skal producere hvedebrød og øl, hvor den første produktion skal danne grundlag for en evaluering og feedback til den studerende, hvorefter de under større selvstændighed skal planlægge og udføre den efterfølgende analytiske undersøgelse af produktionen af øl.

Bemærkninger:

Det er en forudsætning for at gå til eksamen, at de praktiske øvelser er gennemført og afrapportert i skriftlig godkendt form. Projektet henvender sig primært til diplomingeniør studerende

Kursusansvarlig:

Lars Bogø Jensen , Mørkhøj, Bygning D , lboj@food.dtu.dk
Flemming Jessen , Lyngby Campus, Bygning 221, Tlf. (+45) 4525 2549 , fjes@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 28. april, 2015