At give den studerende basal viden indenfor human ernæring på et
biokemisk og fysiologisk grundlag og at relatere ernæring til
sundhed.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Redegøre for fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af
de enkelte organer.
Beskrive de 6 næringsstofsklasser.
Beskrive omsætning i tarmen, absorption, transport i kroppen,
lagring og udskillelse af de seks næringsstofklasser.
Evaluere energiomsætningen i kroppen under forskellige forhold,
og foretage beregninger på lettere problemstillinger vedr.
energiomsætningen.
Vurdere effekten af mangel på udvalgte næringsstoffer indenfor
hver næringsstofsklasse.
Relatere forskellige næringsstoffer til mangelsymptomer og
livsstilsrelaterede sygdomme.
Vurdere ernæringsrelaterede problemstillinger og foreslå
sammenhænge mellem symptomer og livsstil.
Sammenholde en særlig fysiologisk tilstand (fx graviditet,
alderdom) med særlige ernæringsmæssige behov.
Kursusindhold:
Fødens behandling og passage gennem mave-tarmkanalen. Omsætning af
kulhydrater, proteiner og lipider, herunder essentielle
næringsstoffer, fibre samt proteiners biologiske værdi. Organismens
energiomsætning, herunder fedmeproblematikken og energimetoder til
at måle energiomforbrænding. Væske- og elektrolytstofskiftet.
Mangelsygdomme, herunder specielt lidelser forårsaget af protein-,
vitamin-, energi- og mineraldeficiens. Ernæringsbehov hos børn og
svangre. Indførsel i sammenhængen mellem ernæring og
livsstilsbetingede sygdomme, herunder hjerte-karsygdomme,
sukkersyge og kræft. Fødevareallergi. Ernæringsbetingede sygdomme i
udviklingslande kontra industrialiserede lande.
Litteraturhenvisninger:
Gropper SS & Smith JL. Advanced Nutrition and Human Metabolism
6th Ed. Wadsworth Cengage Learning