2015/2016

23732 Ernæring

Engelsk titel:

Human Nutrition

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Bachelor
Kurset udbydes under tompladsordningen
 

Skemaplacering:

E3A (tirs 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger og grupperegning

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E3A, F3A

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

25773

Pointspærring:

Anbefalede forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

At give den studerende basal viden indenfor human ernæring på et biokemisk og fysiologisk grundlag og at relatere ernæring til sundhed.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de enkelte organer.
  • Beskrive de 6 næringsstofsklasser.
  • Beskrive omsætning i tarmen, absorption, transport i kroppen, lagring og udskillelse af de seks næringsstofklasser.
  • Evaluere energiomsætningen i kroppen under forskellige forhold, og foretage beregninger på lettere problemstillinger vedr. energiomsætningen.
  • Vurdere effekten af mangel på udvalgte næringsstoffer indenfor hver næringsstofsklasse.
  • Relatere forskellige næringsstoffer til mangelsymptomer og livsstilsrelaterede sygdomme.
  • Vurdere ernæringsrelaterede problemstillinger og foreslå sammenhænge mellem symptomer og livsstil.
  • Sammenholde en særlig fysiologisk tilstand (fx graviditet, alderdom) med særlige ernæringsmæssige behov.

Kursusindhold:

Fødens behandling og passage gennem mave-tarmkanalen. Omsætning af kulhydrater, proteiner og lipider, herunder essentielle næringsstoffer, fibre samt proteiners biologiske værdi. Organismens energiomsætning, herunder fedmeproblematikken og energimetoder til at måle energiomforbrænding. Væske- og elektrolytstofskiftet. Mangelsygdomme, herunder specielt lidelser forårsaget af protein-, vitamin-, energi- og mineraldeficiens. Ernæringsbehov hos børn og svangre. Indførsel i sammenhængen mellem ernæring og livsstilsbetingede sygdomme, herunder hjerte-karsygdomme, sukkersyge og kræft. Fødevareallergi. Ernæringsbetingede sygdomme i udviklingslande kontra industrialiserede lande.

Litteraturhenvisninger:

Gropper SS & Smith JL. Advanced Nutrition and Human Metabolism 6th Ed. Wadsworth Cengage Learning

Bemærkninger:

Kurset udbydes kun på dansk.

Kursusansvarlig:

Inge Tetens , Mørkhøj, Bygning C, Tlf. (+45) 3588 7400 , INTET@food.dtu.dk
Lars I Hellgren , lih@bio.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Deltagende institut:

27 Institut for Systembiologi

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 28. april, 2015