2015/2016

23522 Reologi af fødevarer og biologiskematerialer

Engelsk titel:

Rheology of food and biological materials

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Kandidat
Kurset udbydes under tompladsordningen
 

Skemaplacering:

Januar

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppearbejde, eksperimentelt arbejde og seminar

Kursets varighed:

3-uger

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Deltagerbegrænsning:

Minimum 10 Maksimum: 30

Overordnede kursusmål:

At sætte de studerende i stand til at forstå den teoretiske baggrund for struktur og reologi af flydende og faste materials. Endvidere skal de studerende kunne anvende en bred vifte af eksperimentelle teknikker til vurdering af fysiske egenskaber af fødevarer og biomaterialer.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • redegøre for det teoretiske grundlag for reologi og tekstur af væsker, halvfaste og faste produkter
  • redegøre for anvendelsen af reologiske modeller
  • foretage kvantitative beregninger til bestemmelse af reologiske modeller samt udnyttelse af den tilknyttede teori
  • anvende gængse reologiske målemetoder og forstå anvendeligheden af disse
  • Fortolke reologiske data under anvendelse af relevant teori
  • planlægge og gennemføre relevante reolgiske eksperimenter for at afdække reologiske og strukturelle egenskaber
  • analysere og vurdere kvaliteten af experimentelle data fra relevante reologiske målemetoder
  • forklare forskelle og ligheder i produkter ved udnyttelse af reologiske data og teori

Kursusindhold:

Teori: Flydeegenskaber for ikke-newtonske væsker, elasticitet af væsker, halv faste og faste produkter, det fysiske fundament samt reologiske matematiske modeller,
Avnendelse af måleudstyr: rotationsreometre, kapilarreometre, tekstur analyse, mikroskopi, ekstruderingsreologi og måling af partikkelstørrelser samt afledte simplere metoder.
Planlægning og gennemførsel af forsøg til forklaring af forskelle og ligheder mellem en række sammenlingnelige produkter. Fortolkning af data og præsentation af kondenserede konklusioner.

Bemærkninger:

Kurset henvender sig primært til kandidatstuderende, men kan tages af studerende på Bacheloruddannelsen i fødevarevidenskab på 5. semester. Kanidatstuderende inden for en af DTU's fødevareuddannelser har dog fortrinsret på kurset.

Kursusansvarlig:

Ioannis S. Chronakis , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2716 , ioach@food.dtu.dk
Peter Szabo , Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2972 , ps@kt.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Deltagende institut:

28 Institut for Kemiteknik

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 28. april, 2015