Forelæsninger, gruppearbejde, eksperimentelt arbejde og
seminar
Kursets varighed:
3-uger
Evalueringsform:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Deltagerbegrænsning:
Minimum 10 Maksimum: 30
Overordnede kursusmål:
At sætte de studerende i stand til at forstå den teoretiske
baggrund for struktur og reologi af flydende og faste materials.
Endvidere skal de studerende kunne anvende en bred vifte af
eksperimentelle teknikker til vurdering af fysiske egenskaber af
fødevarer og biomaterialer.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
redegøre for det teoretiske grundlag for reologi og tekstur af
væsker, halvfaste og faste produkter
redegøre for anvendelsen af reologiske modeller
foretage kvantitative beregninger til bestemmelse af reologiske
modeller samt udnyttelse af den tilknyttede teori
anvende gængse reologiske målemetoder og forstå anvendeligheden
af disse
Fortolke reologiske data under anvendelse af relevant
teori
planlægge og gennemføre relevante reolgiske eksperimenter for
at afdække reologiske og strukturelle egenskaber
analysere og vurdere kvaliteten af experimentelle data fra
relevante reologiske målemetoder
forklare forskelle og ligheder i produkter ved udnyttelse af
reologiske data og teori
Kursusindhold:
Teori: Flydeegenskaber for ikke-newtonske væsker, elasticitet af
væsker, halv faste og faste produkter, det fysiske fundament samt
reologiske matematiske modeller,
Avnendelse af måleudstyr: rotationsreometre, kapilarreometre,
tekstur analyse, mikroskopi, ekstruderingsreologi og måling af
partikkelstørrelser samt afledte simplere metoder.
Planlægning og gennemførsel af forsøg til forklaring af forskelle
og ligheder mellem en række sammenlingnelige produkter. Fortolkning
af data og præsentation af kondenserede konklusioner.
Bemærkninger:
Kurset henvender sig primært til kandidatstuderende, men kan tages
af studerende på Bacheloruddannelsen i fødevarevidenskab på 5.
semester. Kanidatstuderende inden for en af DTU's
fødevareuddannelser har dog fortrinsret på kurset.