2015/2016

23521 Hygiejnisk design i fødevareindustrien

Engelsk titel:

Hygienic design in the food industry

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Kandidat
Bachelor
Kurset udbydes under tompladsordningen
 

Skemaplacering:

E2B (tors 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger, individuelle quizzer og gruppearbejde

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2B, ikke fredag aften

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27521

Pointspærring:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum: 80

Overordnede kursusmål:

At sætte deltagerne i stand til at opstille krav til, vurdere og designe omgivelser og udstyr til produktion/tilberedning af fødevareprodukter, baseret på lovgivning, standarder og retningslinjer inden for hygiejnisk design.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå og anvende lovgivning, standarder, retningslinjer inkl. certificeringer i EU vedrørende hygiejniske design og overflader i kontakt med fødevarer
  • Vurdere hygiejnisk design aspekter af materialer, overfladeegenskaber og detaljer i design så proces udstyr og linjer kan rengøres
  • Analysere kritiske design af procesudstyr og oprette nye design til brug i både åbne og lukkede processer samt analysere tilfælde, hvor den relevante lovgivning er blevet krænket
  • Anvende viden i hygiejnisk design af procesanlæg, rum hvor produktion finder sted, og placering af proces udstyr
  • Anvende viden i hygiejnisk design til ny udformning af procesudstyr og proceslinier baseret på oplysninger om materialer, godt design, rengøringsvenlighed og rengøringsprocedurer
  • Forstå reglerne for ordentlig rengøring og desinfektion for forskellige typer af procesudstyr og snavs samt forklare virkningerne af forskellige vaskemidler
  • Forstå anvendelse af forskellige metoder i fødevare- og bioteknologiske processer til at overvåge den hygiejniske design af udstyr og proces linjer
  • Forstå procedurer: 1) i skadedyrsbekæmpelse, 2) beskyttelse mod fremmedlegemer og 3) personlig hygiejne

Kursusindhold:

Hygiejnisk design af udstyr og enheder for at sikre produkter af høj kvalitet, optimale forarbejdnings- og procestider i en proces linje.

Kurset fokuserer på design af udstyr og proces linjer fra et hygiejnisk design synspunkt med aspekt til materialevalg og strukturer baseret på de eksisterende love, regler, normer og retningslinjer Følgende er eksempler på emner, der vil blive behandlet i kurset:
• Lovgivning og retningslinier for hygiejnisk design,
• God og dårlig udstyr designs i både åbne og lukkede processer,
• Metoder, hvordan man karakteriserer overfladestrukturer (topologi) og testudstyr rensbarhed,
• Virkningen af ​​materialer og strukturer på den hygiejniske kvalitet f.eks overfladers rengørlighed og tilsmudsning, overflade profiler, ståltyper, coating og pakninger
• Effektivitet af rengøringsmidler og rengøringsmetoder herunder væskestrømme,
• Opbygning af en fødevarer forarbejdningsanlæg med fokus på både valg af stedet og hygiejne i behandlingen.

Litteraturhenvisninger:

Bog: Hygiene in Food Processing, Principles and practice. 2nd ed. (HFP14) Edited by: Lelieveld, H.L.M.; Holah, J.; Napper, D. © 2014. Woodhead Publishing.

Bemærkninger:

Dette kursus er relevant for studerende i fødevarevidenskab og teknologi og også for studerende i bioteknologi samt i mekaniske og kemiske ingeniørstuderende, som har en interesse i hygiejnisk design af procesudstyr, proceslinier og fødevarefabriksbygninger. Kurset gennemføres af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med DTU Mekanik.

Kursusansvarlig:

Gun Linnea Wirtanen
Lisbeth Truelstrup Hansen , Mørkhøj, Bygning H, Tlf. (+45) 3588 6278 , litr@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Deltagende institut:

41 Institut for Mekanisk Teknologi

Tilmelding:

I CampusNet
før forelæsninger starter
Sidst opdateret: 13. juni, 2016