At sætte deltagerne i stand til at opstille krav til, vurdere og
designe omgivelser og udstyr til produktion/tilberedning af
fødevareprodukter, baseret på lovgivning, standarder og
retningslinjer inden for hygiejnisk design.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Forstå og anvende lovgivning, standarder, retningslinjer inkl.
certificeringer i EU vedrørende hygiejniske design og overflader i
kontakt med fødevarer
Vurdere hygiejnisk design aspekter af materialer,
overfladeegenskaber og detaljer i design så proces udstyr og linjer
kan rengøres
Analysere kritiske design af procesudstyr og oprette nye design
til brug i både åbne og lukkede processer samt analysere tilfælde,
hvor den relevante lovgivning er blevet krænket
Anvende viden i hygiejnisk design af procesanlæg, rum hvor
produktion finder sted, og placering af proces udstyr
Anvende viden i hygiejnisk design til ny udformning af
procesudstyr og proceslinier baseret på oplysninger om materialer,
godt design, rengøringsvenlighed og rengøringsprocedurer
Forstå reglerne for ordentlig rengøring og desinfektion for
forskellige typer af procesudstyr og snavs samt forklare
virkningerne af forskellige vaskemidler
Forstå anvendelse af forskellige metoder i fødevare- og
bioteknologiske processer til at overvåge den hygiejniske design af
udstyr og proces linjer
Forstå procedurer: 1) i skadedyrsbekæmpelse, 2) beskyttelse mod
fremmedlegemer og 3) personlig hygiejne
Kursusindhold:
Hygiejnisk design af udstyr og enheder for at sikre produkter af
høj kvalitet, optimale forarbejdnings- og procestider i en proces
linje.
Kurset fokuserer på design af udstyr og proces linjer fra et
hygiejnisk design synspunkt med aspekt til materialevalg og
strukturer baseret på de eksisterende love, regler, normer og
retningslinjer Følgende er eksempler på emner, der vil blive
behandlet i kurset:
• Lovgivning og retningslinier for hygiejnisk design,
• God og dårlig udstyr designs i både åbne og lukkede processer,
• Metoder, hvordan man karakteriserer overfladestrukturer
(topologi) og testudstyr rensbarhed,
• Virkningen af materialer og strukturer på den hygiejniske
kvalitet f.eks overfladers rengørlighed og tilsmudsning, overflade
profiler, ståltyper, coating og pakninger
• Effektivitet af rengøringsmidler og rengøringsmetoder herunder
væskestrømme,
• Opbygning af en fødevarer forarbejdningsanlæg med fokus på både
valg af stedet og hygiejne i behandlingen.
Dette kursus er relevant for studerende i fødevarevidenskab og
teknologi og også for studerende i bioteknologi samt i mekaniske og
kemiske ingeniørstuderende, som har en interesse i hygiejnisk
design af procesudstyr, proceslinier og fødevarefabriksbygninger.
Kurset gennemføres af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med DTU
Mekanik.