2014/2015

62536 Lineær Algebra og Adaptive Filtre

Kurset er et tilvalgskursus og henvender sig til studerende med interesse for digital signalbehandling

Engelsk titel:

Linear Algebra and Adaptive Filters

Sprog:

Point( ECTS )

7,5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

F1B (tors 13-17)
E1B (tors 13-17)
Tilvalgsfag. Kurset figurerer under forkortelsen: LAAF

Undervisningens placering:

Campus Ballerup

Undervisningsform:

Forelæsninger, som er støttet og suppleret af projektarbejde. Undervisningstiden er en ugentlig session på 4 timer. Tiden deles mellem præsentation af nyt stof og CDIO-organiseret projektarbejde i grupper. Kurset gør omfattende brug af computere i forbindelse med udvikling, implementering, test og dokumentation af egen software - samt anvendelse af eksisterende software.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F1B, E1B

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

ELAAF-U01

Anbefalede forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

Det overordnede kursusmål er kombinationen af to hovedemner.
Dels: "Mindste kvadraters løsning" som er et centralt matematisk begreb med mange praktiske anvendelser. Kurset præsenterer mindste kvadraters løsning og dens baggrund i lineær algebra og i minimering af multivariable funktioner.
Og dels: Design af adaptive filtre, som er en udbredt disciplin inden for moderne digital signalbehandling. Mindste kvadraters løsning er den centrale teoretiske idé for en vigtig klasse af designs af adaptive filtre. Kurset viser sammenhængen mellem den matematiske teori, udviklingen af en realiserbar algoritme og den endelige implementering af et adaptivt filter i en praktisk kontekst.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklare følgende begreber vedrørende vektorer: Linearkombination, basis, vektorrum, lineær afhængighed og lineær uafhængighed, proportionalitet og ortogonalitet. Udføre følgende beregninger vedrørende vektorer: Fremstille en vektor i en basis, projicere én vektor på en anden vektor, beregne det indre og det ydre vektorprodukt af to vektorer, foretage normering af en vektor.
  • Forklare følgende begreber vedrørende matricer: Rang. Søjlerum, rækkerum og de to nulrum. Fremstille og anvende rotationsmatricer, permutationsmatricer og projektionsmatricer. Udføre matrixmultiplikation ved hjælp af indre og ydre vektorprodukter samt søjlevis hhv rækkevis fremstilling af produktmatricen.
  • Forklare følgende begreber vedrørende kvadratiske systemer af lineære ligninger: Præsentationsformer og løsningsscenarier. Afgøre om løsning kan ske ved projektioner. Udføre følgende beregninger vedrørende kvadratiske systemer af lineære ligninger: Løsning ved hjælp af Gauss elimination pivotering og backwards substitution. Løsning ved hjælp af SVD-faktorisering.
  • Forklare følgende begreber vedrørende overbestemte ligningssystemer: Mindste kvadraters løsningen, den korteste fejlvektor, sammenhæng mellem ligningssystem, normalligninger og det tilhørende minimeringsproblem. Udføre følgende beregninger vedrørende overbestemte ligningssystemer: Løse normalligningerne, frembringe projektionsmatricen for projektion på søjlerummet og finde fejlvektoren for mindste kvadraters løsning.
  • Forklare og beskrive følgende begreber vedrørende SVD-faktoriseringen: Faktorernes indhold, struktur og egenskaber. Reduceret rang approximation af en matrix. Udføre følgende beregninger ved hjælp af SVD-faktoriseringen: Løsning af et kvadratisk ligningssystem. Beregning af mindste kvadraters løsning. Test af, om en vektor tilhører ét af de fire tilknyttede vektorrum.
  • Præsentere et diagram, som viser den generelle model for et adaptivt filter. Beskrive datagrundlaget for analyse og test af et designet adaptivt filter. Beskriv anvendelsen af dette datagrundlag.
  • Beskrive og analysere algoritmen til design af et adaptivt LMS-filter.
  • Beskrive og analysere algoritmen til design af et adaptivt RLS-filter.
  • Beskrive, tilrettelægge og realisere et CDIO-organiseret projektforløb til design af et adaptivt filter.

Kursusindhold:

Vektorer: Linearkombinationer, vektorrum, baser og basisvektorer, lineær afhængighed og lineær uafhængighed, indre og ydre vektorprodukter, ortogonalitet, vektor-på-vektor projektion, vektornormer.

Matricer: De fire tilknyttede vektorrum. Rang, normer, konditionstal. Ortogonale og ortonormale matricer. Rotationsmatricer, permutationsmatricer, projektionsmatricer. Inverse og pseudoinverse matricer. Faktoriseringer og faktorernes struktur, indhold og egenskaber for faktoriseringerne LU, PLU og SVD.

Løsning af ligningssystemer: Gauss elimination, pivotering og backwards substitution. Regulære, singulære og nær-singulære systemer. Overbestemte systemer, normalligninger og mindste kvadraters løsning. Brug af matrixfaktoriseringer i løsningsprocessen.

Multivariable funktioner: Beregningsforskrift, niveaukurver/flader, tværsnit. Partielle afledede, retningsafledede, gradienter. Taylorapproximationer af 1. og 2. orden. Hessematricer. Planer/hyperplaner og kvadratiske former.

Tilfældige signaler og deres statistik. Stationære og ergodiske signaler. Krydskorrelation og autokorrelation.

Wienerløsning og Wienerfilter. Adaptive LMS-filtre. Adaptive RLS-filtre.

1. obligatoriske semester-projekt: Behandling af digitale fotos, datakompression og reduceret rang matrixapproximation ved hjælp af SVD-faktorisering.
2. obligatoriske semester-projekt: LMS- og RLS-design og implementering af et adaptivt filter til echo-cancelling (bortfiltrering af et akustisk ekko)

Software-platform: Matlab.

Kursusansvarlig:

Hans Christian Pedersen , Ballerup Campus, Bygning Ballerup, Tlf. (+45) 3588 5169 , hchpe@dtu.dk

Institut:

62 DTU Diplom

Tilmelding:

Hos underviser
Sidst opdateret: 12. maj, 2014