2014/2015

28855 GMP og kvalitet i farmaceutisk, biotek og fødevareindustri

Engelsk titel:

Good Manufacturing Practice (GMP) and quality in pharma, biotech and food industry

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Kandidat
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

F1B (tors 13-17)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger, skriftlige opgaver og øvelser i grupper på 4-5 personer.
Gruppearbejde uden for modul F1B må påregnes. Ekskursion. 4 obligatoriske rapporter fra gruppearbejde.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F1B

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27110

Anbefalede forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Minimum 10 Maksimum: 60

Overordnede kursusmål:

At give de studerende en bred viden om og forståelse for de særlige krav, der stilles til virksomheder, der er underlagt GMP eller ISO kvalitetssikringssystemer. Træning i at arbejde i grupper.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere de overordnede kvalitetskrav som gælder for en given virksomheds organisation, bygninger, produktionsudstyr og procedurer, når virksomheden er underlagt GMP eller ISO-kvalitetsstandarder.
  • Sammenligne forskellige nationale og internationale organisationers GMP-regelsæt eller guidelines og kende deres dokumentstruktur.
  • Anvende ISO standarder og GMP-regler ved gennemførelse af nye anlægsprojekter så vel som ved almindelig produktion, herunder udarbejdelse af SOP’er (standard operation procedure).
  • For en produktionsproces kunne udarbejde et PI-diagram, der identificerer de GMP-mæssige vigtige detaljer.
  • Identificere fejl og mangler ved det hygiejniske design af et givet produktionsanlæg og foreslå forbedringer.
  • I detaljer forklare opbygningen af sanitære forsynings-systemer (utility), som anvendes indenfor biotek, fødevare og farmaceutisk industri.
  • Foreslå valg af rengøringsprincip og rengøringskemi for hygiejniske procesanlæg.
  • Udarbejde kvalitetsdokumentation og anlægsdokumentation.
  • Afgøre hvornår et anlæg skal kvalificeres eller blot underkastes almindelig kvalitetssikring.
  • Udarbejde dokumenter for og gennemføre tests til brug for kvalificering af GMP anlæg.

Kursusindhold:

Kurset omfatter basale GMP-krav fra forskellige myndigheder, ISO kvalitetsstandarder, risikoanalyse, hygiejnisk design af procesanlæg, CIP-systemer og andre GMP-utilities, sanitering og rengøring, brug af GMP-regler ved farmaceutisk produktion, kvalificering/validering og udarbejdelse af kvalitetsdokumenter.
Kurset tilstræber at dække krav til fremstilling af både fødevarer, lægemidler, medicinske utensilier og bioteknologiske produkter.
Kursets udgangspunkt er en procesteknisk tilgang til stofområdet.
Undervisningen er forelæsninger, hjemmeopgaver, præsentationer, øvelser i pilot plant med rapporter og case stories med simulerede procesanlæg. Der indgår obligatoriske øvelser med udarbejdelse af P&I diagram, hygiejnisk design, udarbejdelse af GMP-dokumenter og gennemførelse af kvalificering. Øvelsesarbejdet dokumenteres i obligatoriske rapporter.
Der vil være ekskursion til en farmaceutisk produktionsvirksomhed.

NB: Øvelser og hjemmeopgaver kræver forskellige former for ekspertise, der kan beskrives som: Produktionsingeniør, QA/QC medarbejder, analysekemiker, projekteringsingeniør, adm. direktør, R&D procesingeniør etc.

Litteraturhenvisninger:

Kompendium + slides og noter

Bemærkninger:

Gæsteforelæsere fra erhvervslivet

Kursusansvarlig:

Lars Georg Kiørboe , lgk@kt.dtu.dk
Tina Beck Hansen , Bygning D, Tlf. (+45) 3588 7556 , TIBHA@food.dtu.dk
Anna Eliasson Lantz , Bygning 228, Tlf. (+45) 4525 2851 , aela@kt.dtu.dk

Institut:

28 Institut for Kemiteknik

Deltagende institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 05. november, 2014