2014/2015

27461 Mykoteknologi

Engelsk titel:

Mycotechnology

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Bachelor
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

E1B (tors 13-17)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Laboratorieøvelser, holdopgaver, forelæsninger og individuel rapportskrivning.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E1B, F1B

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27413 og 27451

Pointspærring:

Obligatoriske forudsætninger:

Anbefalede forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Maksimum: 30

Overordnede kursusmål:

At give de studerende en grundlæggende indføring i generel og anvendt mykologi og praktiske mykologiske metoder til isolering, dyrkning, karakterisering, identifikation og screening af skimmelsvampe. At introducere kemiske og molekylære metoder til screening og artsbestemmelse med og uden forudgående rendyrkning af skimmelsvampene. Kurset er fundamentalt og henvender sig til studerende med nogen, men ikke omfattende, erfaring i dyrkning og håndtering af mikroorganismer.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Føre en laboratorie-journal.
  • Forstå, vurdere og anvende viden fra svampelitteratur.
  • Udarbejde strategier for prøvetagning.
  • Isolere og rendyrke almindelige skimmelsvampe.
  • Anvende forskellige morfologiske identifikationsnøgler.
  • Søge i specifikke nomenklaturelle, kemiske og molekylære databaser.
  • Kunne udpege styrker og svagheder ved de anvendte identifikationsmetoder
  • Identificere de rendyrkede skimmelsvampe til slægts- og arts-niveau.
  • Vurdere svampeforekomsten i forhold til hygiejne, sundhed og produktion.
  • Screene skimmelsvampe for forskellige bioteknologiske egenskaber.
  • Planlægge, strukturere og skrive en videnskabelig rapport
  • Fremlægge resultaterne i posterformat.

Kursusindhold:

Kurset omfatter øvelser i håndtering og identifikation af skimmelsvampe, der er vigtige i bioteknologi, levnedsmidler og indeklima, fx Aspergillus, Penicillium og Cladosporium. Prøvetagning og forbehandling af prøver til skimmelsvampeanalyser. Udpladning og rendyrkning af skimmelsvampe fra eget indeklima på selektive- og indikative medier. Karakterisering og identifikation af svampene ved hjælp af fysiologiske, kemiske, morfologiske og molekylære metoder (polyfasisk identifikation). Sekventering og blast søgning i GenBank (fylogeni). Screening af skimmelsvampe på forskellige medier for bioteknologisk relevante egenskaber, fx mykotoksin-produktion. Produktion af sekundære metabolitter undersøges vha. HPLC-UV og -MS analyser (kemotaksonomi).

Litteraturhenvisninger:

Lærebog: Food and Indoor fungi, Centraalbureau voor Schimmelcultures, Utrecht, 2010. Videnskabelige artikler. Øvelsesmanualer.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Birgitte Andersen , Bygning 223, Tlf. (+45) 4525 2726 , ba@bio.dtu.dk
Jens Christian Frisvad , Lyngby Campus, Bygning 221, Tlf. (+45) 4525 2626 , jcf@bio.dtu.dk

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 04. juni, 2014