At give de studerende en basal indsigt i den funktionelle
diversitet og arts diversiteten af mikroorganismer (bakterier,
archaea og svampe) med henblik på en forståelse af deres positive
og negative roller i det omgivende miljø – herunder mennesket, og
på en optimal udnyttelse af deres egenskaber til bioteknologiske
formål. Udover et bredt kendskab til relevante mikroorganismer
inkluderer kurset arbejde med fundamentale biologiske begreber, der
er af stor værdi for alle bioteknologiske, medicinske,
levnedsmiddelteknologiske, molekylære og mikrobiologiske fag.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Give et overblik over mikroorganismernes evolutionære
diversitet.
Give et overblik over mikrobiel fysiologisk diversitet.
Redegøre for problemerne, der knytter sig til klassifikation og
artsbegreb hos mikroorganismer.
Redegøre for metoder til at identificere mikroorganismer.
Redegøre for mikrobielle interaktioner.
Redegøre for basal mikrobiel økologi – herunder teknikker til
at studere mikroorganismer in situ.
Beskrive kommercielt vigtige mikroorganismer.
Vurdere konventioner, der regulerer kommerciel udnyttelse af
mikroorganismer.
Beskrive forskellige screeningsmetoder for bioteknologisk og
innovationsmæssigt relevante bakterier og svampe.
Beskrive hvordan mikroorganismer med interessante egenskaber
kan isoleres fra naturlige miljøprøver.
Kursusindhold:
Overordnet gennemgang af den mikrobielle diversitet, som foregår
ved at belyse de fylogenetiske, taxonomiske og fysiologiske
ligheder og forskelle mellem bakterier, archaea og svampe - med
fokus på de bioteknologisk og medicinsk interessante
mikroorganismer. Følgende områder vil herunder blive behandlet:
• Artsbegrebet. Evolutionært betinget klassifikation. Beskrivelse
af nye arter. Fylogeni vs. klassisk taxonomi.
• Vigtige grupper af bakterier, archaea, og svampe og deres
metabolisme.
• Gennemgang af biodiversitet fra individ til økosystem. Mikrobiel
økologi.
• Isolering og identifikation af mikroorganismer og screening for
ønskede egenskaber.
• Mikroorganismers ernæringsmæssige krav. Design af
isoleringsmedier. Biokonsortier, habitater, inkuberingsbetingelser,
stammesamlinger.
• Bioteknologisk udnyttelse af mikrobiel biodiversitet.
Litteraturhenvisninger:
Brock Biology of Microorganisms og udvalgte artikler
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk