2014/2015

27034 Fermenteringsteknologi

For en engelsk udgave af kurset henvises til 27416

Engelsk titel:

Fermentation Technology

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Bachelor
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

F5A (ons 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppeøvelser, afløsningsopgave

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med underviser

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27032

Pointspærring:

Anbefalede forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

At give de studerende kendskab til og forståelse for fundamentale fermenteringsteknologiske processer og bioteknologiske produkter produceret ved hjælp af mikroorganismer. Det forventes at den studerende udviser kendskab til de basale kvantitative elementer, den videnskabelige baggrund og de generelle principper for bioteknologiske processer. Dette indarbejdes ved hjælp af opgaveregning og diskussion af emnerne.

Når læringsmålene er opnået bør den studerende være i stand til at deltage i drifts- og udviklingsarbejde inden for fermenteringsteknologiske processer.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Relatere metabolismen af forskellige produktionsorganismer til deres bioteknologiske produktspektrum.
  • Designe strategier for stammeoptimering hvori både klassiske og "metabolic engineering" metoder indgår.
  • Udvælge passende mediekomponenter og kvantitativt sammensætte medier i et case study.
  • Forstå begrebet udbyttekoefficient og være i stand til at udregne disse, baseret på et kvantitativt kendskab til mikrobiel fysiologi.
  • Beskrive en bioreaktor med tilhørende udstyr og forklare funktionen af de forskellige dele.
  • Evaluere den kvantitative fysiologi af en cellefabrik baseret på analyse af fermenteringsdata.
  • Udlede massebalancer for substrat, biomasse og produktdannelse med henblik på at løse fermenteringskinetikopgaver og evaluere resultaterne.
  • Udregne volumetriske masse-transport hastigheder og korrelere disse til valget af fermenteringsparametre.
  • Designe en fermenteringsproces baseret på kendskab til proceskinetik og mikrobiologi.

Kursusindhold:

Fermenteringers mikrobielle støkiometri og deres metabolske forudsætninger. Industrielt vigtige
mikroorganismer og deres metabolisme herunder en introduktion til mammale cellekulturer.
Stammeudvælgelse og -forbedring. Kvantitativ vurdering af fermenteringsprocesser. Batch, fed-batch
og kemostat fermenteringer. Mikrobiel proceskinetik. Design af fermenteringsprocesser baseret på
fermenteringskinetik. Formulering af tekniske substrater. Sterilisation, reaktoropbygning,
instrumentering og regulering. Betydning af procesparametre f.eks. beluftning og omrøring.
Eksemplificering ved udvalgte fermenteringsprodukter.
De studerende vil arbejde med 1 afløsningsopgave i 13-ugers perioden, hvori de selvstændigt vil arbejde med beregningsopgaver, der eksemplificerer traditionelle bioteknologiske processer. Herved skabes en sammenhæng mellem de gennemgåede teoretiske emner. Kurset afsluttes med en mundtlig eksamen hvor emnerne der eksamineres i vil være baseret på cases som understøtter den samlede forståelse af fermenteringsprocesser.

Bemærkninger:

Mundtlig eksamen og afløsningsopgave i 13-ugers perioden.
Afløsningsopgaven tæller 30% og den mundtlige eksamen tæller 70% af den samlede karakter.
Hvis hele kurset ikke bestås, vil godkendte del-elementer kunne indgå i en efterfølgende eksamination.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Mhairi Workman , Bygning 223, Tlf. (+45) 4525 2700 , mwo@bio.dtu.dk
Peter Boldsen Knudsen , Bygning 223, Tlf. (+45) 4525 2670 , pebok@bio.dtu.dk

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 17. december, 2014