2014/2015

27004 Sundhed, sygdom og teknologi

Engelsk titel:

Health, Diseases and Technology

Sprog:

Point( ECTS )

10

Kursustype:

Bachelor
 

Skemaplacering:

E5A (ons 8-12) og Januar

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppeopgaver samt to projektopgaver

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

Særlig dag, Sidste dag i 3-ugers perioden

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Overordnede kursusmål:

Kursets hovedformål er: I) At give de studerende en overordnet forståelse af livsstilssygdommes betydning, herunder indvirkning på folkesundheden og samfundsøkonomien, samt livsstilsfaktorer som påvirker risikoen at udvikle disse sygdomme. Endvidere skal de studerende gives en grundlæggende forståelse for udvikling af åreforkalkning (arteriosklerose) og diabetes, samt strategien bag behandling af disse sygdomme. II) At give studerende indsigt i de trin der indgår i udviklingen af medicin eller funktionelle fødevarer til behandling af livsstilssygdomme. III) At introducere de studerende til udvikling af enzymatisk katalyserede processer til produktion af aktive komponenter, som kan bruges i funktionelle fødevarer. I kurset introduceres også teknikker til at initiere og mediere kreative processer.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Overordnet beskrive forløbet for udvikling af atherosclerose, gøre rede for de vigtigste risikofaktorer for udvikling af sygdommen samt mulige strategier for at modvirke dens udvikling.
  • Definere hvad der menes med diabetes, overordnet beskrive sygdommen udvikling og forløb samt beskrive mulige strategier for at modvirke sygdommen.
  • Beskrive begrebet ”functional food” og kunne beskrive de hovedgrupper af functional foods som i dag findes på de internationale markeder.
  • Forklare begreberne probiotika og prebiotika samt gøre rede for deres potentielle sundhedsfordele.
  • Foreslå sammensætning af et "functional food" produkt som kan bruges til at modvirke atherosclerose eller glukoseintolerance (forstadium til diabetes), samt overordnet beskrive strategien ved udvikling af dette produkt.
  • Formulere sundhedsanvisninger for fødevarer baseret på videnskabelig evidens og gældende lovgivning.
  • Overordnet beskrive indhold og formål med de forskellige faser i lægemiddelsudvikling.
  • Sammenligne udvikling af et "functional food" produkt og med udvikling af et lægemiddel, med fokus på myndighedskrav til dokumentationens indehold og omfang.
  • Opsætte et typisk flowsheet for en enzymkatalyseret produktionsproces af en plantebaseret fødevarekomponent med præbiotisk virkning.
  • Skrive en rapport baseret på videnskabelige kilder.
  • Udnytte grundlæggende værktøj til at mediere kreative processer.

Kursusindhold:

Kurset omhandler livsstilssygdomme, med særligt fokus på åreforkalkning (arteriosklerose) og diabetes, samt hvordan disse sygdomme kan forebygges vha. særlige kostkomponenter og behandles med lægemidler. Med udgangspunkt i disse cases, bliver processerne der indgår i udvikling af functional food produkter samt lægemidler introduceret og diskuteret, herunder lovgivning omkring anprisning af fødevarer samt design af enzym-baserede produktionsprocesser.

Bemærkninger:

Kurset er en obligatorisk del af bachelorforløbet Teknisk Biomedicin (tidligere Sundhed og Produktion) og tilbydes kun studerende optaget på denne uddannelse.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Lars Hellgren , Bygning 224, Tlf. (+45) 4525 2759 , lih@bio.dtu.dk

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Deltagende institut:

28 Institut for Kemiteknik

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 05. maj, 2014