Kursets hovedformål er: I) At give de studerende en overordnet
forståelse af livsstilssygdommes betydning, herunder indvirkning på
folkesundheden og samfundsøkonomien, samt livsstilsfaktorer som
påvirker risikoen at udvikle disse sygdomme. Endvidere skal de
studerende gives en grundlæggende forståelse for udvikling af
åreforkalkning (arteriosklerose) og diabetes, samt strategien bag
behandling af disse sygdomme. II) At give studerende indsigt i de
trin der indgår i udviklingen af medicin eller funktionelle
fødevarer til behandling af livsstilssygdomme. III) At introducere
de studerende til udvikling af enzymatisk katalyserede processer
til produktion af aktive komponenter, som kan bruges i funktionelle
fødevarer. I kurset introduceres også teknikker til at initiere og
mediere kreative processer.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Overordnet beskrive forløbet for udvikling af atherosclerose,
gøre rede for de vigtigste risikofaktorer for udvikling af
sygdommen samt mulige strategier for at modvirke dens
udvikling.
Definere hvad der menes med diabetes, overordnet beskrive
sygdommen udvikling og forløb samt beskrive mulige strategier for
at modvirke sygdommen.
Beskrive begrebet ”functional food” og kunne beskrive de
hovedgrupper af functional foods som i dag findes på de
internationale markeder.
Forklare begreberne probiotika og prebiotika samt gøre rede for
deres potentielle sundhedsfordele.
Foreslå sammensætning af et "functional food" produkt
som kan bruges til at modvirke atherosclerose eller
glukoseintolerance (forstadium til diabetes), samt overordnet
beskrive strategien ved udvikling af dette produkt.
Formulere sundhedsanvisninger for fødevarer baseret på
videnskabelig evidens og gældende lovgivning.
Overordnet beskrive indhold og formål med de forskellige faser
i lægemiddelsudvikling.
Sammenligne udvikling af et "functional food" produkt
og med udvikling af et lægemiddel, med fokus på myndighedskrav til
dokumentationens indehold og omfang.
Opsætte et typisk flowsheet for en enzymkatalyseret
produktionsproces af en plantebaseret fødevarekomponent med
præbiotisk virkning.
Skrive en rapport baseret på videnskabelige kilder.
Udnytte grundlæggende værktøj til at mediere kreative
processer.
Kursusindhold:
Kurset omhandler livsstilssygdomme, med særligt fokus på
åreforkalkning (arteriosklerose) og diabetes, samt hvordan disse
sygdomme kan forebygges vha. særlige kostkomponenter og behandles
med lægemidler. Med udgangspunkt i disse cases, bliver processerne
der indgår i udvikling af functional food produkter samt lægemidler
introduceret og diskuteret, herunder lovgivning omkring anprisning
af fødevarer samt design af enzym-baserede
produktionsprocesser.
Bemærkninger:
Kurset er en obligatorisk del af bachelorforløbet Teknisk
Biomedicin (tidligere Sundhed og Produktion) og tilbydes kun
studerende optaget på denne uddannelse.
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk