Indføring i den humane anatomi og fysiologi som baggrund for
forståelsen af samspillet mellem biokemiske processer i organismen.
Denne viden er af betydning i relation til levnedsmiddel- og
medicinalindustrien. Støtte ved arbejde på laboratorier i medicinal
industrien og på hospitaler samt ved kommunikation med medicinere
og andet sundhedsuddannet personale.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Bruge medicinsk terminologi og beskrive elementær anatomi.
Beskrive almen cellefysiologi.
Diskutere nervesystemet og hvordan det er med til at styre
kroppens funktion.
Forklare muskelsystemets opbygning og sammenspillet med
nervesystemet.
Beskrive stofskifte og energiomsætning.
Forklare kredsløbet og hjerte-karsystmets opbygning og
regulering.
Diskutere respirationssystemet og sammenspillet med
kredsløbet.
Gengive fordøjelseskanalens anatomi og diskutere
fordøjelsesprocesser og reguleringsmekanismer.
Forklare nyrefunktion og regulering af kroppens
væskesammensætning.
Diskutere hormonsystemer, og forklare hormoners kemi og
virkningsmekanismer.
Kursusindhold:
Medicinsk terminologi og elementær anatomi. Almen cellefysiologi:
cellens struktur og funktion, intercellulær kommunikation,
transport gennem cellemembraner, membranpotential. Nervesystemet:
nerveimpulsens dannelse, udbredelse og overførsel
(neurotransmission), sansereceptorer. Muskelsystemet:
kontraktionsmekanisme, energiproduktion i muskelceller,
impulsoverførsel mellem nerver og muskler (neuromuskulær
transmission). Stofskifte og energiomsætning: netto stofskifte,
stofbalance, anaboliske og kataboliske processer, standard
stofskifte, omsætning af legemsfremmede stoffer (etanol),
temperaturregulering, feber. Kredsløbet: blodet, hjertet,
karsystemet, blodtryksregulation. Respiration: lungerne,
vejrtrækningen og dennes regulation, gastransport mellem lunger og
væv, blodets buffere. Fordøjelseskanalen: anatomi og histologi,
fordøjelsesprocesser, nervøse og hormonale regulationsmekanismer,
motorik, fordøjelsessekreter fra spytkirtler, mavesæk, tarm og
bugspytkirtel, fordøjelse og absorption af kulhydrater, protein,
fedtstoffer, vand og elektrolytter, leverfunktion (herunder
galdedannelse), appetitregulering, fedme. Endokrinologi:
hormonsystemer, hormonernes kemi, syntese, omsætning og
virkningsmekanisme, hormonproducerende kirtler,
forplantningsfysiologi. Calciumstofskiftets hormonale regulation.
Blodsukkerregulation. Nyrefunktion, vand og saltstofskifte:
legemsvæskernes sammensætning og regulation, urinens produktion,
koncentreringsmekanismen, neutralitetsregulering.
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk