2014/2015

23981 Toksikologi

Engelsk titel:

Toxicology

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

F1B (tors 13-17)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Interaktiv undervisning med præsentationer og projekt arbejde.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F1B

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Overordnede kursusmål:

Toksikologi er læren om giftstoffer. Formålet med kurset er at give de studerende en forståelse for, hvordan kemiske stoffer i fødevarer påvirker kroppen. I kurset vil de studerende arbejde med de forskellige toksikologiske krav der stilles til vurdering af forskellige stofgrupper (tilsætningsstoffer, pesticider, veterinære lægemidler, proces forureninger, naturlige og menneskeskabte forureninger).

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskriv grundlæggende toksikologiske metoder
  • Analyser forskellige kemiske stoffers sundhedsmæssige effekter
  • Vælg hvilke data (dyreforsøg, epidemiologiske forsøg, in vitro forsøg og alternativer til dyreforsøg) der kan anvendes til at undersøge sundhedsmæssige effekter af kemiske stoffer
  • Analyser forskellige typer usikkerheder ved toksikologiske data
  • Udled etiske overvejelser i forbindelse med anvendelse af dyreforsøg
  • Anvend præsentationer af forskellige emner
  • Strukturer opgaver over forskellige emner
  • Illustrer betydningen af forskellige eksponeringsveje for stoffer
  • Påvis forskelle i toksikologiske vurderinger for tilsatte stoffer, proces forureninger og naturlige forureninger i fødevarer

Kursusindhold:

Vores fødevarer indeholder kemiske stoffer i stort omfang. Kemiske stoffer i fødevarer kan stamme fra forskellige kilder. Enten som tilsatte (tilsigtede og utilsigtede) stoffer eller som forureninger (naturlige og menneskeskabte). Desuden indtager vi kosttilskud hvor der er mangelfuld viden om de sundhedsmæssige effekter. Etiske overvejelser vil indgå, specielt i relation til anvendelsen af dyreforsøg til testning af kemikalier. Betydningen af forskellige eksponeringsveje vil blive illustreret. De studerende vil arbejde med forskellige typer af toksikologiske undersøgelser. Til at beskrive denne vil der indgå en rundvisning i afdelingens dyrestald og de studerende vil få lejlighed til at se de forskellige organer i en rotte. Der vil indgå opgaver om forskellige toksikologiske emner.

Litteraturhenvisninger:

John Timbrell, Introduction to Toxicology, Third Edition 2009

Bemærkninger:

Ingen kommentarer

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Max Hansen , Bygning G, Tlf. (+45) 3588 7519 , mxha@food.dtu.dk
Anoop Kumar Sharma , Bygning G, Tlf. (+45) 3588 7605 , aksha@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 11. juni, 2014