2014/2015

23935 Projekt i Fødevarekemiske analyser

sammelægning af 23931 og 23933

Engelsk titel:

Project in Food Chemistry analysis

Sprog:

Point( ECTS )

15

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

F5A (ons 8-12) og F2B (tors 8-12) og Juni

Undervisningens placering:

Campus Lyngby
3-ugers perioden foregår på Fødevareinstituttet, Mørkhøj Bygade 19, 2860 Søborg

Undervisningsform:

forelæsninger, grupperegninger, projektarbejde

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

Særlig dag, i den ene af skemagrupperne (F5A eller F2B), meldes ud ved start af kursus

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

23931 og 23933

Pointspærring:

Obligatoriske forudsætninger:

Anbefalede forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Maksimum: 40

Overordnede kursusmål:

Kursets formål er at give deltagerne en grundlæggende viden indenfor analytisk kemi med vægt på analytisk kemi anvendt indenfor fødevareområdet. Derudover introduceres fødevarernes hovedbestanddele inklusiv makro- og mikro-næringsstoffer og fødevareforureninger fra eksempelvis emballage til de studerende. Kurset giver en gennemgang af en fødevareprøve fra den ankommer til laboratoriet til det endelige analyseresultat foreligger. Kurset koncentrerer sig om de mest almindelige teknikker såvel kvalitative som kvantitative, der bliver brugt i fødevareindustrien. Derudover gennemgås den kvalitetssikring, der er i forbindelse med kontrolanalyser. Ved hjælp af gruppearbejdet med cases vil de studerende blive i stand til at vælge en analysemetode og tolke på data efterfølgende. De studerendes evner til at udføre en saglig afrapportering af kemiske analyser såvel på skrift som i tale i videreudvikles.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive fødevarernes hovedbestanddele
  • Forklare principperne bag de mest almindelige prøveforberedelsesmetoder herunder hydrolyse, væske/væske ekstraktion, og SPE
  • Forklare separationsprincipper for væske (LC) og gaskromatografi (GC) herunder valg af kolonne og mobilfaser
  • Beskrive principperne bag almindelige detektionsmetoder herunder UV-Vis, massespektrometri, NMR, IR og atomspektroskopi
  • Beskrive princippet bag almindelige metoder til at vurdere kvaliteten af fødevarer herunder differential scanning calorimetry og rheology
  • Beskrive princippet bag enzymatiske kits herunder ELISA og RIA
  • Foreslå en prøveforberedelsesmetode og relevant analysemetode til bestemmelse af et kendt stof i en given fødevare
  • Udføre beregninger i forbindelse med kvantitative bestemmelser
  • Anvende begreberne linearitet, præcision, nøjagtighed, selektivitet og detektionsgrænse i valideringen af en analysemetode og kunne beregne disse ud fra datasæt
  • Vurdere analyseresultater og afrapportere dem kort, klart og entydigt.

Kursusindhold:

Mange vigtige beslutninger i samfundet, herunder i fødevareindustrien, bliver truffet på baggrund af analytiske data, som fx forureninger i fødevarer, procesovervågning og næringsstofs deklarationer. Dette kursus består af forelæsninger samt gruppearbejde med cases, der vil introducere de forskellige emner og til sidst gøre den studerende i stand til at vælge en analysemetode og tolke på de data der produceres. Arbejdet med de forskellige cases sammenfattes til sidst i en synopsis, som i kort form skal præcisere, hvad dine cases går ud på. Til en start introduceres fødevarernes hovedbestanddele dvs. tørstof/vand, kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. Derudover introduceres fødevaresikkerhed og udvalgte fødevarekontaminanter. Forelæsningerne giver overblik over analytiske metoder som prøveforberedelse, kvalitetssikring, ekstraktionsmetoder, kromatografi og de forskellige detektionsmetoder. Generelle principper til vurdering af kvaliteten af en fødevare vil også blive berørt. Kurset vil desuden lægge vægt på databehandling og kvalitetssikring af analyseresultater. Regneøvelser vil blive anvendt til at understøtte forståelsen af ovenstående. I 3-ugers perioden laves et praktisk laboratorie projekt, hvor der udarbejdes en rapport baseret på udførte laboratorieanalyser og databehandling, suppleret med et mindre litteraturstudie. Mundtlig præsentation af rapporter er inkluderet.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Lene Duedahl-Olesen , Bygning AB, Tlf. (+45) 3588 7470 , lduo@food.dtu.dk
Rie Bak Jäpelt
Jørn Smedsgaard , Bygning AB, Tlf. (+45) 3588 7459 , smeds@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 10. december, 2014