Særlig dag, i den ene af skemagrupperne (F5A
eller F2B), meldes ud ved start af kursus
Evalueringsform:
Eksamens varighed:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Tidligere kursus:
23931 og 23933
Pointspærring:
Obligatoriske forudsætninger:
Anbefalede forudsætninger:
,
Deltagerbegrænsning:
Maksimum: 40
Overordnede kursusmål:
Kursets formål er at give deltagerne en grundlæggende viden
indenfor analytisk kemi med vægt på analytisk kemi anvendt indenfor
fødevareområdet. Derudover introduceres fødevarernes
hovedbestanddele inklusiv makro- og mikro-næringsstoffer og
fødevareforureninger fra eksempelvis emballage til de studerende.
Kurset giver en gennemgang af en fødevareprøve fra den ankommer til
laboratoriet til det endelige analyseresultat foreligger. Kurset
koncentrerer sig om de mest almindelige teknikker såvel kvalitative
som kvantitative, der bliver brugt i fødevareindustrien. Derudover
gennemgås den kvalitetssikring, der er i forbindelse med
kontrolanalyser. Ved hjælp af gruppearbejdet med cases vil de
studerende blive i stand til at vælge en analysemetode og tolke på
data efterfølgende. De studerendes evner til at udføre en saglig
afrapportering af kemiske analyser såvel på skrift som i tale i
videreudvikles.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beskrive fødevarernes hovedbestanddele
Forklare principperne bag de mest almindelige
prøveforberedelsesmetoder herunder hydrolyse, væske/væske
ekstraktion, og SPE
Forklare separationsprincipper for væske (LC) og
gaskromatografi (GC) herunder valg af kolonne og mobilfaser
Beskrive principperne bag almindelige detektionsmetoder
herunder UV-Vis, massespektrometri, NMR, IR og
atomspektroskopi
Beskrive princippet bag almindelige metoder til at vurdere
kvaliteten af fødevarer herunder differential scanning calorimetry
og rheology
Beskrive princippet bag enzymatiske kits herunder ELISA og
RIA
Foreslå en prøveforberedelsesmetode og relevant analysemetode
til bestemmelse af et kendt stof i en given fødevare
Udføre beregninger i forbindelse med kvantitative
bestemmelser
Anvende begreberne linearitet, præcision, nøjagtighed,
selektivitet og detektionsgrænse i valideringen af en analysemetode
og kunne beregne disse ud fra datasæt
Vurdere analyseresultater og afrapportere dem kort, klart og
entydigt.
Kursusindhold:
Mange vigtige beslutninger i samfundet, herunder i
fødevareindustrien, bliver truffet på baggrund af analytiske data,
som fx forureninger i fødevarer, procesovervågning og næringsstofs
deklarationer. Dette kursus består af forelæsninger samt
gruppearbejde med cases, der vil introducere de forskellige emner
og til sidst gøre den studerende i stand til at vælge en
analysemetode og tolke på de data der produceres. Arbejdet med de
forskellige cases sammenfattes til sidst i en synopsis, som i kort
form skal præcisere, hvad dine cases går ud på. Til en start
introduceres fødevarernes hovedbestanddele dvs. tørstof/vand,
kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. Derudover
introduceres fødevaresikkerhed og udvalgte fødevarekontaminanter.
Forelæsningerne giver overblik over analytiske metoder som
prøveforberedelse, kvalitetssikring, ekstraktionsmetoder,
kromatografi og de forskellige detektionsmetoder. Generelle
principper til vurdering af kvaliteten af en fødevare vil også
blive berørt. Kurset vil desuden lægge vægt på databehandling og
kvalitetssikring af analyseresultater. Regneøvelser vil blive
anvendt til at understøtte forståelsen af ovenstående. I 3-ugers
perioden laves et praktisk laboratorie projekt, hvor der udarbejdes
en rapport baseret på udførte laboratorieanalyser og
databehandling, suppleret med et mindre litteraturstudie. Mundtlig
præsentation af rapporter er inkluderet.
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller
forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om
bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på
http://www.groendyst.dtu.dk