2014/2015

23933 Analytisk kemi

Engelsk titel:

Analytical Chemistry

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

E3A (tirs 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Kurset anvender 1 skemamodul/uge. Der undervises i teori og metoder. Der indgår regneøvelser i undervisningen

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E1B, Aftales med underviser

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Obligatoriske forudsætninger:

Anbefalede forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

Kursets formål er at give deltagerne en grundlæggende viden inden for analytisk kemi, med vægt på analytisk kemi anvendt indenfor fødevareområdet. Kurset giver en gennemgang af en prøve fra den ankommer til laboratoriet til det endelige analyseresultat foreligger. Kurset er centreret omkring de mest anvendte kromatografiske og massespektrometriske metoder kvalitative og kvantitative bestemmelser af stoffer i fødevarer indenfor fødevareindustrien. Derudover gennemgås den kvalitetssikring der er i forbindelse med kontrol analyser.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklare separationsprincipper for væske (LC)- og gas kromatografi (GC) herunder kolonnevalg, mobilfaser osv.
  • Beskrive de væsentligste principper i massespektometri, herunder ionisering, fragmentering og massespektre
  • Beskrive de væsentligste dele af en gas og væskekromatografer samt de typiske dele af massespektrometre
  • Beskrive fordele og ulemper ved forskellige analyseprincipper samt til hvilke analytiske problemstillinger de kan anvendes
  • Foreslå en prøveforberedelsesmetode og en analytisk målemetode for kendte eller ukendte stoffer til bestemmelse af deres koncentration i fødevareprøver, herunder en strategi for identifikation
  • Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC, og udvælge den bedst mulige metode (NP, RP, HILIC, IEC) og den bedste kolonne til analysen
  • Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC, og udvælge den bedst mulige metode (NP, RP, HILIC, IEC) og den bedste kolonne til analysen
  • Vurdere analyseresultater, herunder kvaliteten fra validering- og kvalitetssikringsdata
  • Udføre præsentation af analytiske resultater med beskrivelser af de analytiske metoder

Kursusindhold:

Mange vigtige beslutninger i samfundet, herunder i fødevareindustrien, bliver truffet på baggrund af analytiske data, som f.eks. indhold af næringsstoffer og forureninger i fødevarer, procesovervågning og kvalitet af medicin. Dette kursus består af forelæsninger, gruppearbejde og regneøvelser, der belyser de forskellige emner. Forelæsningerne giver et overblik over de analytiske metodologier som prøve-forberedelse, kvantitativ/kvalitativ kemisk analyse og kvalitetssikring: Ekstraktionsmetoder (væske-væske ekstraktion, fast fase ekstraktion og accelereret solvent ekstraktion), væske- og gas-kromatografi, de forskellige detektionsprincipper og massespektrometri. Der vil i kurset blive fokuseret på masse spektrometri, spektometriske metoder som UV-VIS, AAS og ICPMS. Kurset vil desuden lægge vægt på databehandling, kvalitetssikring i analysen inkl. usikkerheder, statistisk databehandling og metode validering. Regneøvelser vil blive anvendt til at understøtte forståelsen af ovenstående.

Litteraturhenvisninger:

Daniel C. Harris, Quantitative Chemical Analysis, 8th ed.,
ISBN-13:978-1-4292-1815-3

Kursusansvarlig:

Jørn Smedsgaard , Bygning AB, Tlf. (+45) 3588 7459 , smeds@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 29. april, 2014