Kursets formål er at give deltagerne en grundlæggende viden inden
for analytisk kemi, med vægt på analytisk kemi anvendt indenfor
fødevareområdet. Kurset giver en gennemgang af en prøve fra den
ankommer til laboratoriet til det endelige analyseresultat
foreligger. Kurset er centreret omkring de mest anvendte
kromatografiske og massespektrometriske metoder kvalitative og
kvantitative bestemmelser af stoffer i fødevarer indenfor
fødevareindustrien. Derudover gennemgås den kvalitetssikring der er
i forbindelse med kontrol analyser.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Forklare separationsprincipper for væske (LC)- og gas
kromatografi (GC) herunder kolonnevalg, mobilfaser osv.
Beskrive de væsentligste principper i massespektometri,
herunder ionisering, fragmentering og massespektre
Beskrive de væsentligste dele af en gas og væskekromatografer
samt de typiske dele af massespektrometre
Beskrive fordele og ulemper ved forskellige analyseprincipper
samt til hvilke analytiske problemstillinger de kan anvendes
Foreslå en prøveforberedelsesmetode og en analytisk målemetode
for kendte eller ukendte stoffer til bestemmelse af deres
koncentration i fødevareprøver, herunder en strategi for
identifikation
Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC, og
udvælge den bedst mulige metode (NP, RP, HILIC, IEC) og den bedste
kolonne til analysen
Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC, og
udvælge den bedst mulige metode (NP, RP, HILIC, IEC) og den bedste
kolonne til analysen
Vurdere analyseresultater, herunder kvaliteten fra validering-
og kvalitetssikringsdata
Udføre præsentation af analytiske resultater med beskrivelser
af de analytiske metoder
Kursusindhold:
Mange vigtige beslutninger i samfundet, herunder i
fødevareindustrien, bliver truffet på baggrund af analytiske data,
som f.eks. indhold af næringsstoffer og forureninger i fødevarer,
procesovervågning og kvalitet af medicin. Dette kursus består af
forelæsninger, gruppearbejde og regneøvelser, der belyser de
forskellige emner. Forelæsningerne giver et overblik over de
analytiske metodologier som prøve-forberedelse,
kvantitativ/kvalitativ kemisk analyse og kvalitetssikring:
Ekstraktionsmetoder (væske-væske ekstraktion, fast fase ekstraktion
og accelereret solvent ekstraktion), væske- og gas-kromatografi, de
forskellige detektionsprincipper og massespektrometri. Der vil i
kurset blive fokuseret på masse spektrometri, spektometriske
metoder som UV-VIS, AAS og ICPMS. Kurset vil desuden lægge vægt på
databehandling, kvalitetssikring i analysen inkl. usikkerheder,
statistisk databehandling og metode validering. Regneøvelser vil
blive anvendt til at understøtte forståelsen af ovenstående.
Litteraturhenvisninger:
Daniel C. Harris, Quantitative Chemical Analysis, 8th ed.,
ISBN-13:978-1-4292-1815-3