2014/2015

23923 Fødevare mikrobiologi

Engelsk titel:

Interdisciplinary microbiology

Sprog:

Point( ECTS )

12,5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

E5 (ons 8-17) og Januar

Undervisningens placering:

Undervisningen kommer sandsynligvis til at foregå i DTU i Mørkhøj, da bygning 204 er under ombygning.

Undervisningsform:

Kurset vil bestå af en kombination mellem gruppearbejde, med faglig støttende klasseundervisning og praktiske øvelser i produktionsprocesser og analyser indenfor fødevareproduktion.

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

Aftales med underviser, Aftales med underviser, I slutningen af 3 ugers perioden

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Deltagerbegrænsning:

Minimum 10 Maksimum: 25

Overordnede kursusmål:

Overordnede kursusmål: Målet med kurset er, at give de studerende et bredt kendskab til fødevare relaterede mikroorganismer herunder de sygdomsfremkaldende (patogener), de fordærvende og dem som anvendes til fermentering af fødevarer. Endvidere skal de studerende kunne anvende både klassiske og molekylærbiologiske metoder til karakterisering af mikroorganismer og opnå en forståelse af deres betydning i fødevarer og produktionssystemer.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for de mest relevante patogener og fordærvelses organismer i fødevarer
  • Udvælge mælkesyrebakterier til fermentering og beskrive principperne bag fermentering af forskellige fødevarer
  • Kendskab til skimmelvækst og karakterisering af disse
  • Lave fortyndinger af bakteriekulturer, udpladning og beregne antallet af bakterier
  • Formulere procedurer for sterilt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt laboratoriearbejde
  • Afrapportere og formidle opnåede resultater
  • Anvende computerprogrammet ComBase til beregning af bakteriers lagfase og væksthastighed
  • Forklare principperne bag klassisk mikrobielle detektionsmetoder
  • Forklare principperne bag udvalgte molekylærbiologiske detektionsmetoder
  • Redegøre for forskellige konserveringsmetoder for mikrobiel vækst
  • Udvælge og anvende mikrobiologiske metoder til identifikation af mikroorganismer i fødevarer

Kursusindhold:

I dette 3. semester kursus undervises i relevante mikroorganismer med fokus på fødevarer. Spektret af forskellige mikroorganismer spænder over: 1) sygdomsfremkaldende bakterier, 2) fordærvelsesbakterier, 3) anvendte mikroorganismer, som eksempelvis mælkesyrebakterier, 4) non-bakterielle organismer som skimmel svampe, humane virus og bakteriofager og deres betydning for fødevareproduktionen. Kurset vil give en basal viden om mikroorganismer generelt samt gøre de studerende i stand til på en forsvarlig måde at håndtere patogene organismer i forbindelse med laboratoriearbejde og fødevareproduktion. Identificering af mikroorganismer er fundamentalt og kurset vil give et grundigt kendskab til både klassiske mikrobielle og molekylære detektions metoder, hvor principperne bag metoden skal forstås for at kunne foretage den/de rigtige analyser. Endvidere vil brug af eksempelvis mælkesyrebakterier til fermentering belyses samt de tilhørende principper og metabolismer. Under kurset skal de studerende selv producere fermenterede fødevarer og foretage relevante mikrobiologiske analyser og fysiske målinger. Der udarbejdes rapporter over udvalgte laboratorieforsøg indeholdende relevant litteratur og baggrund, samt der trænes i mundtlig formidling. Da dette kursus er tværfagligt bliver der også noget samarbejde med de øvrige kurser på 3. semester.

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 29. april, 2014