2014/2015

23521 Hygiejnisk design i fødevareindustrien

Engelsk titel:

Hygienic design in the food industry

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Kandidat
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

E2B (tors 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger og gruppearbejde

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2B

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27521

Pointspærring:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum: 80

Overordnede kursusmål:

At sætte deltagerne i stand til at opstille krav til, vurdere og designe omgivelser og udstyr til produktion/tilberedning af fødevareprodukter, baseret på standarder og retningslinjer inden for hygiejnisk design.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Genkalde retningslinjer for hygiejniske design.
  • Identificere og diskutere kritisk design af typisk procesudstyr.
  • Benytte viden opnået på kurset til at foreslå re-design af procesudstyr med ud fra viden om rengørelighed, gængse rengøringsmetoder og korrekt valg af materialer.
  • Identificere de ansvarlige parter i problemstillinger fra det virkelige liv, hvor lovgivning på området ikke overholdes.
  • Foreslå generel opbygning af procesanlæg med fokus på god produktionshygiejne.
  • Beskrive en rengøringsprocedure og argumentere for sammenhængen mellem design, metode og materialevalg.
  • Redegøre for hvilke materialer der kan bruges i produktionsanlæg og de grundlæggende krav til disse.
  • Relatere overfladeteknologiske aspekter af hygiejnisk design til rengøringsprocedurer og retningslinjer for design.
  • Vurdere brugbarheden af forskellige overfladekarakteriseringsmetoder i forbindelse med valg af materialer og overflader til procesanlæg.

Kursusindhold:

Hygiejnisk design af procesanlæg og delkomponenter til sikring af produktkvaliteten, optimal up-time og levetid af procesanlægget.

Konkret vil der i kurset blive arbejdet ud fra gældende regler, normer og retningslinjer for udformning af procesudstyr og hensigtsmæssigt materialevalg, med henblik på god produktionshygiejne og optimale rengøringsforhold. Følgende emner er eksempler på stof, der gennemgås i kurset:
• Hensigtsmæssigt og uhensigtsmæssigt udstyrs design
• Lovgivning og guidelines i relation til hygiejnisk design
• Opbygning af procesanlæg til fødevareproduktion med proceshygiejnen i fokus
• Metoder til test af rengørelighed og rengøringsprocesser
• Væskestrømnings indflydelse på rengørelighed i procesudstyr
• Rengøringsmetoder og – kemikalier
• Konstruktionsmaterialers og deres indflydelse på udstyrs hygiejniske kvalitet. F.eks. overfladers rengørelighed, tilsmudsning, overfladetyper, coating, ståltyper, polymere og elastomere
• Metoder til karakterisering af materialeoverflader (topologi)

Bemærkninger:

Kurset henvender sig til studerende på både maskin-, bioteknologi-, kemi- og levnedsmiddelretningerne, med interesse for design af procesudstyr og faciliteter til fødevareproduktion. Kurset udbydes i samarbejde mellem DTU Fødevareinstituttet og DTU Mekanik.

Kursusansvarlig:

Gun Linnea Wirtanen , Bygning 221, Tlf. (+45) 4525 4911 , guwi@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Deltagende institut:

41 Institut for Mekanisk Teknologi

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 28. maj, 2015