At sætte deltagerne i stand til at opstille krav til, vurdere og
designe omgivelser og udstyr til produktion/tilberedning af
fødevareprodukter, baseret på standarder og retningslinjer inden
for hygiejnisk design.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Genkalde retningslinjer for hygiejniske design.
Identificere og diskutere kritisk design af typisk
procesudstyr.
Benytte viden opnået på kurset til at foreslå re-design af
procesudstyr med ud fra viden om rengørelighed, gængse
rengøringsmetoder og korrekt valg af materialer.
Identificere de ansvarlige parter i problemstillinger fra det
virkelige liv, hvor lovgivning på området ikke overholdes.
Foreslå generel opbygning af procesanlæg med fokus på god
produktionshygiejne.
Beskrive en rengøringsprocedure og argumentere for sammenhængen
mellem design, metode og materialevalg.
Redegøre for hvilke materialer der kan bruges i
produktionsanlæg og de grundlæggende krav til disse.
Relatere overfladeteknologiske aspekter af hygiejnisk design
til rengøringsprocedurer og retningslinjer for design.
Vurdere brugbarheden af forskellige
overfladekarakteriseringsmetoder i forbindelse med valg af
materialer og overflader til procesanlæg.
Kursusindhold:
Hygiejnisk design af procesanlæg og delkomponenter til sikring af
produktkvaliteten, optimal up-time og levetid af procesanlægget.
Konkret vil der i kurset blive arbejdet ud fra gældende regler,
normer og retningslinjer for udformning af procesudstyr og
hensigtsmæssigt materialevalg, med henblik på god
produktionshygiejne og optimale rengøringsforhold. Følgende emner
er eksempler på stof, der gennemgås i kurset:
• Hensigtsmæssigt og uhensigtsmæssigt udstyrs design
• Lovgivning og guidelines i relation til hygiejnisk design
• Opbygning af procesanlæg til fødevareproduktion med
proceshygiejnen i fokus
• Metoder til test af rengørelighed og rengøringsprocesser
• Væskestrømnings indflydelse på rengørelighed i procesudstyr
• Rengøringsmetoder og – kemikalier
• Konstruktionsmaterialers og deres indflydelse på udstyrs
hygiejniske kvalitet. F.eks. overfladers rengørelighed,
tilsmudsning, overfladetyper, coating, ståltyper, polymere og
elastomere
• Metoder til karakterisering af materialeoverflader
(topologi)
Bemærkninger:
Kurset henvender sig til studerende på både maskin-, bioteknologi-,
kemi- og levnedsmiddelretningerne, med interesse for design af
procesudstyr og faciliteter til fødevareproduktion. Kurset udbydes
i samarbejde mellem DTU Fødevareinstituttet og DTU Mekanik.