2014/2015

23520 Design af fødevareproduktionssystemer

Engelsk titel:

Food Process Design

Sprog:

Point( ECTS )

10

Kursustype:

Kandidat
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

F4A (tirs 13-17) og F4B (fre 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminar, projektarbejde, hjemmeopgaver og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F4A, F4B

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27520

Pointspærring:

Anbefalede forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Minimum 10 Maksimum: 30

Overordnede kursusmål:

At sætte de studerende i stand til at dimensionere og planlægge fødevareproduktionsanlæg. Specielt fokuseres der på forståelsen og modellering af samspillet mellem ressourcer (inklusiv råvaren) og produktion samt processers indflydelse på slutproduktkvaliteten.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende flowdiagramværkstøjer til at opnå et overblik over masse- og energistrømme i fødevareproduktionsanlæg.
  • Analysere et komplekst fødevareproduktionsanlæg og identificere de basal enhedsoperationer samt andre procestrin.
  • Identificere nøgleinteraktioner mellem produktkarakteristika og procesparametre for at opnå vide om virkningen af processer og produktkvalitet.
  • Forstå og definere kvalitetsparametre.
  • Anvende og vurdere forskellige værktøjer i relation til proces kontrol og optimering af processen / produktionen.
  • Udføre procesberegninger inklusiv økonomiske betragtninger på investerings- og driftsomkostninger.
  • Validere beregninger og antagelser i relation til fødevareproduktion.
  • Dimensionering af udstyr til brug i fødevareindustrien.
  • Design og evaluere et fødevareproduktionsanlæg.
  • Læse videnskabelig og teknisk litteratur samt identificere dets styrker og mangler.
  • Udarbejde en teknisk rapport baseret på en case relateret til fødevareindustrien.
  • Præsentere og diskutere overvejelser i relation til design af fødevareproduktionsprocesser mundligt.

Kursusindhold:

Kurset har fokus på produktion af både faste- og flydende fødevarer. I kurset anvendes viden om procesteknologi (masse- og varmeoverførelse, strømningsmekanik, sammensætning af enhedsoperationer) ved beregninger, dimensionering og modellering af fødevareprocesanlæg. Konkret arbejdes der med projektering af fødevareproduktionssystemer, afdækning af væsentlige interaktioner mellem fremstillingsprocesser og produktegenskaber, industriens krav, projektering, sammenhænge mellem operationer i procesudstyr, og anvendelse af optimeringsværktøjer og kvalitetsstyringslogistik. De enkelte emner illustreres med eksempler i form af opgaver – både praktisk og teoretisk - samt case studier. Der vil være gæsteforelæsninger og blive arrangeret virksomhedsbesøg.

Bemærkninger:

Kurset henvender sig til studerende, der har gennemført en bacheloruddannelse, og som her har opnået viden om procesteknik, enhedsoperationer samt beregninger i relation til strømninger og varmeoverførsel. I forbindelse med virksomhedsbesøget må påregnes en hel dag ekskursion.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Stina Frosch , Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 4922 , sfro@food.dtu.dk
Aberham Hailu Feyissa , Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2772 , abhfe@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 29. april, 2014