At sætte de studerende i stand til at dimensionere og planlægge
fødevareproduktionsanlæg. Specielt fokuseres der på forståelsen og
modellering af samspillet mellem ressourcer (inklusiv råvaren) og
produktion samt processers indflydelse på
slutproduktkvaliteten.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Anvende flowdiagramværkstøjer til at opnå et overblik over
masse- og energistrømme i fødevareproduktionsanlæg.
Analysere et komplekst fødevareproduktionsanlæg og identificere
de basal enhedsoperationer samt andre procestrin.
Identificere nøgleinteraktioner mellem produktkarakteristika og
procesparametre for at opnå vide om virkningen af processer og
produktkvalitet.
Forstå og definere kvalitetsparametre.
Anvende og vurdere forskellige værktøjer i relation til proces
kontrol og optimering af processen / produktionen.
Udføre procesberegninger inklusiv økonomiske betragtninger på
investerings- og driftsomkostninger.
Validere beregninger og antagelser i relation til
fødevareproduktion.
Dimensionering af udstyr til brug i fødevareindustrien.
Design og evaluere et fødevareproduktionsanlæg.
Læse videnskabelig og teknisk litteratur samt identificere dets
styrker og mangler.
Udarbejde en teknisk rapport baseret på en case relateret til
fødevareindustrien.
Præsentere og diskutere overvejelser i relation til design af
fødevareproduktionsprocesser mundligt.
Kursusindhold:
Kurset har fokus på produktion af både faste- og flydende
fødevarer. I kurset anvendes viden om procesteknologi (masse- og
varmeoverførelse, strømningsmekanik, sammensætning af
enhedsoperationer) ved beregninger, dimensionering og modellering
af fødevareprocesanlæg. Konkret arbejdes der med projektering af
fødevareproduktionssystemer, afdækning af væsentlige interaktioner
mellem fremstillingsprocesser og produktegenskaber, industriens
krav, projektering, sammenhænge mellem operationer i procesudstyr,
og anvendelse af optimeringsværktøjer og kvalitetsstyringslogistik.
De enkelte emner illustreres med eksempler i form af opgaver – både
praktisk og teoretisk - samt case studier. Der vil være
gæsteforelæsninger og blive arrangeret virksomhedsbesøg.
Bemærkninger:
Kurset henvender sig til studerende, der har gennemført en
bacheloruddannelse, og som her har opnået viden om procesteknik,
enhedsoperationer samt beregninger i relation til strømninger og
varmeoverførsel. I forbindelse med virksomhedsbesøget må påregnes
en hel dag ekskursion.
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk