For at den studerende skal kunne samtlige
softwares i kurset skal de medbringe en bærbar computer med
windows.
Engelsk titel:
Risk analysis in food safety
Sprog:
Point( ECTS )
7,5
Kursustype:
Kandidat
Kurset udbydes under åben uddannelse
Skemaplacering:
Følger KU-Life skema A i Blok 2. Kursus starter tirsdagen den
18 November 2014 og sidste undervisningsdag er torsdagen den 15
Januar 2015. Der undervises tirsdage 8-12 samt torsdage 8-17.
Eksamen afholdes i torsdag 22 januar eller fredag 23
januar.
Undervisningens placering:
Kursus afholdes på Københavns Universitet på Bulowsvej,
Frederiksberg
Undervisningsform:
Cirka 50% forelæsning og gennemgang af eksempler (både fysisk
fremmøde og e-learning, 50% projekt arbejde med udgangspunkt i en
case der gives af underviser.
Kurset giver de studernede en tværfaglig tilgangsmåde til risiko
analyse i forbindelse med fødevaresikkerhed.Risiko analyse består
af elementerne: risiko vurdering, risiko håndtering og risiko
kommunikation.
Læringsmålet i kurset er at introducere de studerende til risiko
analyse som det i dag udnyttes både i national og international
fødevaresikkerhed. De studernede, vil gennem aktivt arbejde i
grupper, erhverve sig viden til de forskellige metoderne indenfor
risiko analyse, og dermed vil de kunne forstå styrker og svagheder
i risiko analye, med hovedvægt på risiko vurdering.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Konstruere risiko veje og identifiere og organisere data
nødvænding the data for risiko vurdering
delatge aktivt i vurderingen og håndtering af fødevarebårne
risici
fortolke og diskutere resultaterne i en risiko vurdering
Kommunicere resultaterne fra en risiko vurdering
deltage aktivt i risiko analyser relateret til
fødevaresikkerhed både nationalt og internationalt
Ved udnyttelse af risiko analyse hverktøj foreslå tiltag for at
begrænse og forhindre de skadlige effekter af en fødevarebårne
risiko
Formidle specifikke fødevaresikkerhedsrelaterede problemer for
interessenter, f.eks. fødevareproducenter og konsumenter
Forstå de premisser beslutningstager arbejder under når de skal
håntere en risiko
Forstå sammenhænget mellem risiko vudering, risiko håndtering
og risiko kommunikation
Kursusindhold:
Kurset giver de studerende en tværfaglig adgang til risiko
vurdering relateret til fødevaresikkerhed. Risiko analyse betragtes
som den grundlæggende metoden der skal understøtte udviklingen af
fødevaresikkerheden både nationalt og internationalt. Risiko
analyse er en struktureret, systematisk proces der undersøger de
potentielle sundhedsmæssige farerne forbundet med en fødevarebåren
risiko, samt undersøger effekten at forskellige tiltag der kan
gøres for at begrænse skaderne forbundet med risikoen.
I kurset vil vi fokusere på risiko vurdering relateret til
mikrobiologisk og toksikologisk fødevaresikkerhed, men risiko
håndtering og risiko kommunikation vil også blive diskuteret.
De studerende vil gennemføre en simpel mikrobiologisk
risikovurdering (f.eks. Listeria I røget laks) og en toksikologisk
risikovurdering (f.eks. bly i hørfrø). På basis af disse
risikovurdering vil de blive bedt om at vurdere forskellige
forebyggende foranstaltninger der kan begrænse de skadelige
effekter af de forskellige risici.
Litteraturhenvisninger:
undervisningsmateriale gøres tilgængeligt undervejs i kursus. Der
skal ikke købes nogen bog