2014/2015

02138 Digital elektronik 1

Engelsk titel:

Digital Electronics 1

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Bachelor
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

E4B (fre 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppearbejde og hjemmeopgaver. Obligatoriske øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E4B, F4B

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Overordnede kursusmål:

At introducere de grundlæggende principper for digitale kredsløb og at give de deltagerne grundlæggende færdigheder i specifikation, analyse, syntese og implementering af simple digitale kredsløb (kombinatoriske kredsløb og tilstandsmaskiner).

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for de grundlæggende begreber for og antagelser om synkrone digitale kredsløb – den ”diskrete” abstraktion” samt den grundlæggende opbygning ved anvendelse af logiske funktioner (kombinatoriske kredsløb) og hukommelseselementer (flip-flop's)
  • Forklare MOS-transistorens funktion som en ideel logisk switch og beskrive hvorledes den anvendes til realisering af CMOS logik (logiske gates og hukommelseselementer.
  • Forklare Boole’sk algebra og Karnaugh kort, og anvende disse til opstilling, udvikling og reduktion af logiske udtryk - herunder til de kanoniske former, ’sum af produkter’ og ’produkt af summer’.
  • Omsætte mellem logiske udtryk og digitale kredsløb opbygget af logiske porte så som: AND, OR, NOT, NAND, NOR.
  • Beskrive gængse former for tal- og datarepræsentation og konvertere mellem forskellige former for talrepræsentation.
  • Realisere og afprøve små kombinatoriske kredsløb i praksis ved hjælp af diskrete logik-porte (simple 74xxx komponenter).
  • Forklare virkemåde og realisering af grundlæggende aritmetiske kredsløb og andre typiske kombinatoriske byggeblokke (multiplekser, dekoder, etc.) .
  • Forklare virkemåde og realisering af grundlæggende hukommelseselementer (D flip-flop’s og D-latche).
  • Beregne forsinkelsestid (kritisk vej) i kombinatoriske kredsløb.
  • Redegøre for opbygning og virkemåde af tilstandsmaskiner (Moore maskiner) samt beskrive trin for trin hvorledes en sådan tilstandsmaskine designes (tilstandsgraf, tilstandstabel, tilstandsminimering, tilstandskodning, etc.).
  • Omsætte et verbalt designoplæg til en specifikation af et digitalt kredsløb ved brug af Boolesk algebra, sandhedstabeller, tilstandsgrafer, etc. og efterfølgende at syntetisere og implementere kredsløbet.
  • Demonstrere grundlæggende kendskab til simulerings- og synteseværktøjer for digitale kredsløb, og herunder kunne beskrive små kombinatoriske kredsløb i et hardwarebeskrivende sprog (som f.eks. VHDL).

Kursusindhold:

Den digitale abstraktion (binære signaler og diskret tid).
Binær repræsentation af heltal og andre former for data.
CMOS transistoren som logisk switch. Realisering af grundlæggende digitale elementer: gates, kombinatoriske kredsløb, latche og flip-flops. Boolesk algebra. Tilstandsgrafer. Specifikation og syntese af kombinatoriske kredsløb og tilstandsmaskiner.

Bemærkninger:

Kurset indgår på 1. semester af bachelorprogrammet i Elektroteknologi. Kurset udgør ca. halvdelen af det tidligere kursus 31002.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Flemming Stassen , Lyngby Campus, Bygning 322, Tlf. (+45) 4525 3753 , flst@dtu.dk
Jens Sparsø , Bygning 322, Tlf. (+45) 4525 3747 , jspa@dtu.dk

Institut:

01 Institut for Matematik og Computer Science

Kursushjemmeside:

http://www.compute.dtu.dk/courses/02138

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 30. april, 2014