2013/2014

KU028 Anvendt marin og ferskvands økologi

Generel kompetence-kursus, Akvatisk Videnskab og Teknologi

Dette kursus er forbeholdt studerende ved Akvatisk Videnskab og Teknologi.
Andre studerende skal tilmelde sig som meritstuderende. Man kan læse mere om hvordan man gør dette her: http:/​/​www.science.ku.dk/​uddannelser/​merit/​

Engelsk titel:

Applied Marine and Freshwater Ecology

Sprog:

Point( ECTS )

10

Kursustype:

Kandidat
 

Skemaplacering:

Efterår
Kurset følger ikke DTU's normale skemastruktur

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Kurset er centreret omkring fem temaer inden for anvendt akvatisk økologi og giver en introduktion til marine- og ferskvands økosystemer gennem arbejdet med disse temaer. Hvert tema vil indeholde forelæsninger, studenter præsentationer og øvelser. De studerende skal arbejde i grupper og aflevere en rapport for hver af de fem temaer.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Særlig dag

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Overordnede kursusmål:

At give de studerende i) en introduktion til marine-og ferskvands økosystemer ii) en forståelse af, hvordan menneskelig indflydelse og udnyttelse af de levende ressourcer påvirker marine- og ferskvands økosystemers struktur og funktion samt hvordan disse virkninger er knyttet til det fysiske og kemiske miljø.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere de vigtigste grupper af organismer i akvatiske økosystemer (bakterier, phytoplankton, zooplankton, makrofytter, bentiske organismer og fisk) og deres trofiske interaktioner
  • Identificere centrale marine- og ferskvandsområder og beskrive deres egenskaber.
  • Forstå betydningen af marine mikroorganismer i lokale og globale biokemiske cyklusser.
  • Beskrive virkningerne af klimaændringer på marine-og ferskvands systemer eksemplificeret ved udvalgte grupper af organismer.
  • Bestemme store menneskeskabte påvirkninger på vandorganismer i offshore, kystnære, flodmundinger og ferskvandsområder.
  • Bestemme ressourcebehovet (bottom-up) og trofiske interaktioner (top-down) for vandlevende organismer og diskutere dette i forhold til deres dyrkning.
  • Vurdere potentialet for bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer (f.eks mikroalger)
  • Beskrive virkningerne af øget næringsstof tilførsel til akvatiske systemer, med særlig vægt på ferskvandssøer og kystnære økosystemer.
  • Identificere og forklare forskellige metoder til at genoprette næringsstof berigede søer og vandløb med dårlig vandkvalitet, og forklare deres styrker og svagheder.

Kursusindhold:

Bæredygtig udnyttelse af marine-og ferskvands økosystemer samt udvikling af nye akvatiske produktionssystemer er af vital betydning for fødevareforsyningen og miljøet for kommende generationer. For at sikre bæredygtighed er en grundig forståelse af de involverede økosystemer nødvendig. På dette kursus vil den studerende blive introduceret til generelle økologiske mønstre i akvatiske økosystemer. Denne introduktion vil være baseret på casestudier repræsenterende specifikke anvendte problemstillinger primært inden for marine økosystemer. Derudover vil hver casestudie give rammen for at forstå og vurdere potentialerne, begrænsninger og miljømæssige virkninger af menneskelige aktiviteter for marine- og ferskvands økosystemers struktur og funktion. Cases vil blive præsenteret i en videnskabelig sammenhæng, hvor en forståelse af de tilgrundliggende fysiologiske og økologiske processer vil danne grundlag for at vurdere og forudsige miljømæssige effekter af menneskelige aktiviteter på akvatiske systemer.

Litteraturhenvisninger:

Bøger, videnskabelige artikler og reviews

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Christian Skov , Tlf. (+45) 3588 3116 , ck@aqua.dtu.dk
Mathias Middelboe , mmiddelboe@bio.ku.dk

Institut:

88 Andre kurser

Deltagende institut:

25 Institut for Akvatiske Ressourcer

Ekstern samarbejdsinstitution:

Biologisk Institut, Københavns Universitet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 09. august, 2013