2013/2014

42913 Byplan og bydesign

Engelsk titel:

Urban Planning and Design

Sprog:

Point( ECTS )

7,5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

E3A (tirs 8-12) og E4A (tirs 13-17) og Januar

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Projektarbejde understøttet af forelæsninger, seminarer, ekskursioner, feltarbejde, små og store gruppeopgaver, mundtlige fremlæggelser.

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

11912

Pointspærring:

Overordnede kursusmål:

De studerende skal have et elementært kendskab til de metoder, der er relevante ved planlægning af byer og bebyggelser, således at de ved semestrets slutning er i stand til at skitsere en løsning på en byplanopgave. De studerende skal lære at vurdere, hvilke problemer der er et givet sted, og hvilke løsninger der vil være hensigtsmæssige på stedet. De skal være i stand til at reflektere over sammenhængen mellem bebyggelsen, infrastrukturen og de mennesker, der bor i eller på anden måde bruger byen. På den måde bygger kurset op til de følgende kurser i by- og bygningsdesign.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende forskellige rumlige virkemidler ved indretning af det offentlige rum
  • Opstille idegrundlag og argumentere for samme for indretning af bydele og byrum. Idegrundlaget skal demonstrere kendskab og forståelse for bydelens/byrummets potentielle udviklingsmuligheder og sammenhænge.
  • Opstille program for dimensionering af bydele, der viser simpelt kendskab til dimensionering af byens veje, pladser, boliger og servicefunktioner samt kunne skitsere en sammenhængende plan, der viser hvorledes bydele og byrum kan indrettes.
  • Anvende og anvise enkle metoder til registrering af byens eksisterende forhold, dvs af såvel fysisk-funktionelle forhold som mere kvalitative forhold i byen.
  • Redegøre for anvendelse af enkle virkemidler med henblik på udvikling af miljømæssigt bæredygtige byer.
  • Udpege bygninger og bymæssige sammenhænge, der demonstrerer overordnet kendskab til by- og bygningshistoriske værdier.
  • Demonstrere kendskab til løsning af trafikale miljømæssige problemstillinger, dvs. støj og sikkerhedsmæssige problemstillinger ved forskellige trafikale løsninger.
  • Redegøre overordnet for gældende regler for det formelle plansystem og for inddragelse af offentligheden i den fysiske planlægning.
  • Selvstændigt benytte sine faglige kompetencer ved løsning af praktiske, ingeniørmæssige problemer.
  • Være handlingsorienteret i løsning af konkrete, tekniske problemstilllinger.
  • Anskue systemer og sammenhænge analytisk og som komplekse helheder.
  • Fremlægge og præsentere resultater både skriftligt og mundtligt inden for givne rammer.

Kursusindhold:

Planlægningsprocesser og -metoder på byniveau, mennesker og miljø, natur- og miljømæssige forhold, bygge- og planlovgivningen, byøkologi, byfornyelse, byomdannelse, boligtypernes udvikling, rumlige studier, dialogorienterede planlægningsprocesser, metoder og analysemodeller så som: registreringsmetoder og planlægningsanalyser herunder steds-, funktions-, erhvervs- og trafikanalyser, landskabsanalyser, elementær planlægningsteori. Der lægges i undervisningen vægt på eksempler. Det forudsættes, at de studerende følger den " offentlige " gæsteforelæsningsrække med arkitekter m. fl.

Bemærkninger:

Kurset er forbeholdt Diplom Bygningsdesign, Architectural Engineering.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Peer Frank , peefra@dtu.dk
Simon Bolwig , Risø Campus, Bygning 142, rum S62, Tlf. (+45) 4677 5160 , sibo@dtu.dk
Susanne Balslev Nielsen , Lyngby Campus, Bygning 424, rum 131, Tlf. (+45) 4525 1535 , sbni@dtu.dk

Institut:

42 DTU Management Engineering

Deltagende institut:

11 Institut for Byggeri og Anlæg

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 11. september, 2013