2013/2014

33901 Mikro- og nanoteknologi i diagnostik og farmaceutisk udvikling

Engelsk titel:

Micro- and Nanotechnology in Diagnostics and Pharmaceutical Development

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Kandidat
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

E3A (tirs 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsning med teoretiske øvelser, samt poster præsentation og diskussion af videnskabelige artikler.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E3A

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Anbefalede forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

Kurset giver en indføring i mulighederne for at anvende mikro- og nanoteknologi inden for diagnostik og lægemiddel udvikling. Udgangspunktet vil være en gennemgang af eksempler på brug af teknologien i konkrete anvendelsessituationer, f.eks. til ”point of care” (POC) diagnostik, genomanalyse og avancerede in vitro cellekultur modeller.

Samspillet mellem biologiske komponenter og mikro- og nanoskalakomponenter i disse systemer vil blive gennemgået. Desuden vil fabrikationsteknologier, detektionsprincipper og mulighederne for at bruge mikro- og nanoteknologi i disse systemer blive behandlet. Kurset vil også gøre det muligt at forstå, hvordan mikro- og nanoteknologi kan løse flaskehalsproblemer i fx proteomik, genomforskning, metabolomik, automatiserede cellekulturer og diagnostik. Indflydelsen af mikro- og nanoteknologi på medicinalindustrien i fremtiden vil blive diskuteret.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklare procesteknologier til at fremstile genstande i mikro- og nanostørrelse
  • Beskrive delene i ”point of care devices” som mikrofluidik og målemetoder (optiske, elektrokemiske og mekaniske)
  • Forklare hvordan mikro- og nanoteknologisk baserede metoder bruges i ”drug screening, testing and delivery”
  • Analysere fordele og ulemper med nuværende metoder i diagnostik og medicin
  • Analysere principperne og implementeringen af mikro- og nanoteknologiske løsninger i diagnostik, højpræsterende analysemetoder og medicin
  • Sammenligne mikro- og nanoteknologiske løsninger med de traditionelle der bruges i farmaceutisk industri og bedømme potentialet for at forbedre nuværende metoder
  • Producere og præsentere en poster af en kvalitet som svarer til den man finder på en professionel videnskabelig konference
  • Syntetisere tværfagligt disciplinær information
  • Finde og evaluere videnskabeligt materiale, der er relevant for en problemstilling

Kursusindhold:

Eksisterende 'point of care' (POC) systemer vil blive brugt som eksempler i kurset. Vi vil for eksempel undersøge, hvordan glukose-niveauer, vira og blodtælling udføres i POC enheder. Med disse enheder som udgangspunkt, vil principperne for mikro- og nanoteknologi i de forskellige eksempler blive forklaret. Dette omfatter grundlæggende mikrovæske (microfluidic) håndteringspricipper, sensorfunktioner og fabrikationsmetoder. De eksempler, der bruges, vil give et indblik i POC enheder og integration af microfluidic, enzymatiske og kemiske reporter systemer, sensorer og datahåndteringssystemer.

Det næste emneområde, der gennemgås i kurset, er hvordan mikro- eller nanosystemer bruges til proteomics, transcriptomics, genetik og high throughput screening. Indsamling af store datasæt, som efterfølgende analyseres ved hjælp af bioinformatiske metoder er afgørende for farmaceutisk udvikling. De metoder indebærer microarray-teknik, High Throughput (HT) sekventering og high throughput screening. Disse HT-metoder er afhængige af mikro- og nanoskala komponenter, biokemiske komponenter, og andre nanoteknologiske redskaber, for eksempel til detektion.

Yderligere vil mere avanceret cellekultur og celleanalyse teknologi diskuteres, der kan erstatte, for eksempel, dyreforsøg i toksikologitest. Dette omfatter indførelse og drift af cellekulturchips, analysesystemer såsom fluorescens (FRET, TIRF, TRF og andre), samt elektrokemisk detektion. Til sidst diskuteres forskellige metoder for at frigive stoffer lokalt og på visse tidspunkter.

Litteraturhenvisninger:

Forelæsningsnoter, videnskabelige artikler og bogkapitler

Kursusansvarlig:

Martin Dufva , Bygning 423, rum 024, Tlf. (+45) 4525 6324 , martin.dufva@nanotech.dtu.dk
Stephan Sylvest Keller , stephan.keller@nanotech.dtu.dk

Institut:

33 Institut for Mikro- og Nanoteknologi

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 08. maj, 2013