Reaktorer anvendt i bioindustrien er designet efter de samme
generelle principper som reaktorer anvendt i den kemiske industri.
Dog har bio-reaktorer nogle ganske specifikke karakteristika, som
kræver specialviden indenfor kompleks støkiometri i metaboliske
netværk. Ved brug af en kvantitativ tilgang bliver
fermenteringsprocesser analyseret med hensyn til kontrol og
optimering af operationen. Biokemi, mikrobiologi and kemiteknik
anvendes til at opnå en større indsigt i den komplekse verden af
bioreaktorer.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beregne kulstof og redox balancer for
fermenteringsprocesser
Lave simple beregninger på enzymkatalyserede reaktioner
Lave metabolisk kontrolanalyse i simple reaktionsnetværk
Beregne varmeproduktionen i en fermenteringsproces
Analysere eksperimentelle data for reproducerbarhed vha. simple
metaboliske modeller
Beskrive forskellige typer af vækstkinetikmodeller.
Designe optimale batch og kemostat fermenteringer baseret på
simpel reaktionskinetik
Beskrive princippet i matematisk modellering af en fed-batch
fermenteringsproces og hvordan det optimale procesdesign kan
identificeres.
Beregne gas-væske masseoverførsel i en fermenteringsproces
Beskrive principperne for design og opskalering af en
bioreaktor.
Kursusindhold:
Støkiometri af cellulære reaktioner og redoxbalancer.
Udbyttekoefficienter og “black box” modeller. ATP balancer og
energiniveauer inklusive varmebalancer. Metabolisk flux analyse af
metaboliske netværk. Reaktionskinetik ved brug af ustrukturerede og
strukturerede modeller.
Litteraturhenvisninger:
Bioreaction Engineering Principles, 3rd Edn, 2011, Jens Nielsen,
John Villadsen and Gunnar Liden
Bemærkninger:
Relateret til 27032
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk