2013/2014

27821 Biofilmteknikker for fødevareforskning

Ph.d. kursus 8 dage i august. Udbydes som et EU COST kursus (COST Action FA1202). Kurset afholdes ikke i 2014.

Engelsk titel:

Biofilm Techniques for Food Research

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Ph.d.
 

Skemaplacering:

Sommerkursus
8 dage i august. Kurset udbydes ikke i 2014.

Undervisningens placering:

Campus Lyngby
To af kursusdagene afholdes på Københavns Universitet, Frederiksberg Campus

Undervisningsform:

8 dage med intensivt laboratoriearbejde og forelæsninger af inviterede foredragsholdere. Aftensessioner. Litteraturundersøgelser.

Kursets varighed:

[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]

Eksamensplacering:

Særlig dag, Ved kursets afslutning. Rapporten bedømmes efter kursets afslutning

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Anbefalede forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Minimum 6 Maksimum: 15

Overordnede kursusmål:

Kursets overordnede mål er at give de studerende en grundig gennemgang af forskellige metodikker for biofilmdyrkning og analyse.

Deltagerne vil desuden have opnået kendskab til den generelle fysiologi af bakterier, der vokser som biofilm og specielle problemstillinger i forbindelse med fødevarer udsættes for bakterier, der vokser som biofilm.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Opstille biofilm flowcelle forsøg og udføre disse: Manipulation og monitoring af levende biofilm, antibiotika behandling af biofilm, viabilitetsmåling, on-line målinger af ilt i biofilm, høstning af biofilm.
  • Udføre biofilm mikrotiterbakke-assay.
  • Anvende avancerede optiske mikroskopiteknikker: Konfokal-mikroskopi og fluorescens-mikroskopi, time-lapse (konfokal) mikroskopi.
  • Anvende atomic force microscopy (AFM) til nanoskala-afbildning.
  • Anvende flowcytometri til enkelt-celle analyse.
  • Forstå chip-teknologi som værktøj til genetisk analyse.
  • Udføre matematisk billedbehandling ved COMSTAT-analyse.
  • Udføre digital billedpræparation og præsentation (Imaris).
  • Præsentere biofilm resultater for en forsamling.
  • Lave en kort skriftlig rapport om udvalgte emner inden for kursets indhold

Kursusindhold:

Kurset indeholder praktiske, hands-on øvelser eller demonstrationer suppleret med videnskabelige foredrag fra udvalgte foredragsholdere inden for mikrobielle biofilm, fødevaremikrobiologi og -hygiejne, og overfladeteknologi.
Eksempler på emner: Biofilms rolle i fødevareindustrien, laboratoriemodelforsøg med biofilm (differentiering, persistens, antibiotikaresistens), analytiske metoder, så som detektion med Fluorecense In-Sity Hybridization (FISH), mikrotiterpladeassay, fluorescens- og konfokalmikroskopi. Initial overfladeadhesion ved flow, kvantitative biofilmmålinger, billedbehandling m.m.

Bemærkninger:

Kurset er fortrinsvis for deltagere der har forbindelse til EU COST Action FA1202.
I det omfang der herefter (efter 20. maj) måtte være ledige pladser fordeles disse efter først-til-mølle princippet.
Kursusgebyr (for ikke-COST medlemmer):Academia: 7.000 DKR (935 EUR), Industri: 12.000 DKR (1.600 EUR)
Gebyret dækker ikke ophold eller fortæring.

Kursusansvarlig:

Claus Sternberg , Bygning 301, rum 112, Tlf. (+45) 4525 2770 , cst@bio.dtu.dk
Susanne Knøchel , skn@life.ku.dk
Janus Haagensen , haagensen@stanford.edu

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Ekstern samarbejdsinstitution:

Københavns Universitet

Tilmelding:

Hos underviser
fra 1.3. til 20.5.
Mail til Claus Sternberg, cst@bio.dtu.dk (yderligere instruktioner fremsendes)
Sidst opdateret: 27. februar, 2014