At introducere de studerende til PAT konceptet og give dem indsigt
I de elementer der indgår i PAT konceptet. Der vil blive arbejdet
med et case for at træne den holistiske tankegang.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Forklare de overordnede principper for BioPAT.
Beskrive principperne for risikoanalyse indenfor PAT
konceptet.
Give eksempler på fermenteringsprocesser og beskrive et typisk
fermenteringsforløb i udvalgte case stories.
Beskrive de overordnede principper for kemometrisk
databehandling med fokus på Principal Component Analysis (PCA),
Partial Least Squares (PLS) and (Multivariat) Statististisk Proces
Kontrol (MSPC) i relation til PAT.
Beskrive forskellige prøvetagningsprincipper for on-line og
at-line analyser.
Forklare principperne bag NIR, multibølgelængde-fluorescens,
elektronisk næse, biosensorer og massespektroskopi samt kunne
redegøre for hvilke grupper af komponenter disse målemetoder kan
forventes monitorere.
Applicere simpel forsøgsdesign baseret på PAT relaterede
problemstillinger.
Vurdere en bioproces og forslå en PAT løsning for
processen.
Kursusindhold:
Introduktion til Process Analytical Technology og dets principper
fra et akademisk/teoretisk og industrielt/anvendt perspektiv
anvendt indenfor det bioteknologiske område. Emnerne der diskuteres
vil omfatte risikoanalyse, introduktion til fermenteringsprocesser,
fermenterinsfysiologi og bioreaktorer, forsøgsdesign,
kemometrisk/multivariate dataanalyse af procesmålinger og signaler.
Målemetoder, herunder NIR, multibølgelængde-fluorescens,
elektronisk næse, biosensorer og massespektroskopi. Som
gennemgående tema vil der blive behandlet og arbejdet selvstændigt
med to cases fra forskellige perspektiver.
Emnerne vil illustreres ved et industrielt studiebesøg og med
demonstrationer. Inviterede gæsteforelæsere fra akademiske
institutioner og industrien deltager i kurset for at belyse
yderligere emner og relevante cases.
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Spectroskopi og kemometrigruppen, Kvalitet og Teknologi,
Institut for Fødevarevidenskab, KU-Life. Kontaktperson på KU-Life
er Frans van den Berg, (+45) 3528 3545,
fb@life.ku.dk.