2013/2014

27461 Mykoteknologi

Engelsk titel:

Mycotechnology

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Bachelor
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

E1B (tors 13-17)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Laboratorieøvelser, forelæsninger, litteraturkritik og individuelle holdopgaver

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E1B, F1B

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27413 og 27451

Pointspærring:

Anbefalede forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Maksimum: 30

Overordnede kursusmål:

At give de studerende en grundlæggende indføring i generel og anvendt mykologi og praktiske mykologiske metoder til isolering, dyrkning, karakterisering og identifikation af skimmelsvampe. At introducere kemiske og molekylære metoder til screening og artsbestemmelse med og uden forudgående rendyrkning af skimmelsvampene. Kurset er fundamentalt og henvender sig til studerende med nogen, men ikke omfattende, erfaring i dyrkning og håndtering af mikroorganismer, der ønsker at større viden om skimmelsvampe i indeklimaet, i fødevareproduktionen og i bioteknologien.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Føre en laboratorie-journal.
  • Forstå, vurdere og anvende viden fra svampelitteratur.
  • Udarbejde strategier for prøvetagning.
  • Isolere og rendyrke almindelige skimmelsvampe.
  • Anvende forskellige morfologiske identifikationsnøgler.
  • Søge i specifikke nomenklaturelle, kemiske og molekylære databaser.
  • Håndtere og aligne mindre gensekvenser.
  • Identificere de rendyrkede skimmelsvampe til slægts- og arts-niveau.
  • Vurdere svampeforekomsten i forhold til hygiejne, sundhed og produktion.
  • Screene skimmelsvampe for forskellige bioteknologiske egenskaber.
  • Planlægge, udføre og skrive en specialopgave.
  • Fremlægge resultaterne i posterformat.

Kursusindhold:

Kurset omfatter øvelser i prøvetagning, prøveforbehandling, udpladning og rendyrkning af skimmelsvampe på selektive- og indikative agar-substrater. Karakterisering og identifikation af svampene ved hjælp af fysiologiske, kemiske, morfologiske og molekylære metoder. Screening af skimmelsvampe på forskellige agar-baserede substrater for bioteknologisk relevante egenskaber, fx antibiotika-, enzym- eller mykotoksin-produktion. Produktion af sekundære metabolitter undersøges vha. HPLC-UV og -MS analyser. Der arbejdes med screening, isolering og identifikation af skimmelsvampe fra forskellige tekniske miljøer, fx affaldsanlæg, levnedsmiddel- og enzymproduktion eller vandskadede bygninger.

Litteraturhenvisninger:

Lærebog: Food and Indoor fungi, Centraalbureau voor Schimmelcultures, Utrecht, 2010
Videnskabelige artikler
Øvelsesmanualer

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Birgitte Andersen , Bygning 223, Tlf. (+45) 4525 2726 , ba@bio.dtu.dk
Jens Christian Frisvad , Lyngby Campus, Bygning 221, Tlf. (+45) 4525 2626 , jcf@bio.dtu.dk

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 02. maj, 2013